Może być też założony sprawny czujnik ale od M62. Niby pasuje, ale nie do końca bo jest wyższy. U mnie tak było - sprawny czujnik, a komunikat nie znikał. Prawdopodobnie ktoś chciał kiedyś przyoszczędzić bo tańszy i łatwiej dostać.
Wersja do druku
Może być też założony sprawny czujnik ale od M62. Niby pasuje, ale nie do końca bo jest wyższy. U mnie tak było - sprawny czujnik, a komunikat nie znikał. Prawdopodobnie ktoś chciał kiedyś przyoszczędzić bo tańszy i łatwiej dostać.
Kostka od tego czujnika połączeniowa jest przy elektrozaworach. Sprawdź tam jaka rezystancja I czy w ogóle tam łączy na tej kostce.
Dokładnie, są dwie wysokości.
Nawet po vin wychodzi,że są 2 rodzaje i nie ma info który wybrać.
Wiązkę silnika mniej więcej znam ale nie wiem gdzie jest ta wtyczka przy elektrozaworach a z chęcią bym sprawdził to połączenie.
Obecnie walczę z nierówną pracą na wolnych obrotach ( ale o ty w inny temacie ) i tak z ciekawostek odnośnie czujnika poziomu oleju...
Zrobiłem reset kompa, klemy zwarte na ponad 15 min.
Zero komunikatów o błędach w CHECK CONTROL.
Nie jeździłem tylko odpalana była.
Zobaczymy czy wyskoczy po przejechaniu jakiegoś odcinka...
Komunikat pojawił się ponownie na postoju jak auto się rozgrzało, reset kompa nic nie dał.
Na bagnecie był stan lekko ponad połowę. Dolałem mu na max i komunikat zniknął.
Dziś odpaliłem, pojechałem do pracy prawie 30 km i nic nie wyskakuje.
Widocznie mogę mieć ten wyższy czujnik.
Co ciekawe tak jak by ciszej zrobiło się w komorze silnika.
Wcześniej w czasie jazdy zanim auto się rozgrzało słychać było dziwny dźwięk gdzieś od dołu silnika, jak by wycie/ jarmolenie podczas zmiany biegów miedzy 1-2-3.
Jak się auto rozgrzało było ciszej.
Podejrzewam za luźny łańcuch od pompy oleju.
Jak dokręcałem pompę oleju to ten łańcuch wydawał mi się zbyt luźny ale to olałem.
Ten dźwięk występuje tylko w czasie jazdy.
Na postoju podczas przegazowania go nie słychać.
Możliwe he dopiero pod obciążeniem silnika ten łańcuch hałasuje?
Da się go jakoś naciągnąć czy trzeba wymieniać.
Jak ewentualnie to zrobić?
A sprawdzales przypadkiem czy nie masz bagnetu od innego silnika
Jeśli jest na nim nr. to sprawdzę ;)