A kodowałeś gm3? Może licznik był wymieniany?
Wersja do druku
A kodowałeś gm3? Może licznik był wymieniany?
Kodowany był przy zmianie na inny a licznik jest ori. Czasami jest tak ze serwotronic działa przez kilka minut od odpalenia ale ostatnio juz nawet na sekundę się nie włączy. Dziwne jest też to ze jak odpalam auto i trzymam w któraś stronę kierownice i zapali silnik to na ułamek sekundy czuć ze zaczyna działać i zaraz powrót do tego co jest cały czas. Czuć takie szarpniecie jakby zawór puścił i zaraz zamknął
i nikomu nic nie przychodzi do głowy????
Weź podłącz pod wtyczkę zaworka baterię prostokątną 6lr61 i zobacz czy działa ci wspomaganie. Wiele osób tak sprawdza, ja sam będę musiał tak zrobić.
tak jest sprawdzone i wspomaganie chodzi. Problem jest taki że to wskazuje na moduł gm3. Kupilem drugi i jest tak samo. Nic w nim nie upalone wszystko sie ładnie trzyma w obu modułach. Problem jest taki że z INPY wysteruje na test wspome i ona działa więc to znowu nie wskazuje podobno na moduł.
No ja miałem ciężkie wspomaganie, zmieniłem servotronic i jest lepiej ale dalej nie to co podczas ustalania z Inpy.
Po prostu działa różnię. Niektórzy wyjmują jakąś siatkę z miejsca gdzie przykręca się zawór, bo ponoć przez lata lubi się zatkać.
Co do modułu GM to on pada w E39, w E38 raczej nie słyszałem o tym, jak już to zawór padnie (mój stary np. miał zwarcie na cewce).
Moduły zmieniałeś, a czy one pochodziły z e39 czy e38?
Może trzeba przeanalizować połączenie z modułu do zaworka, może kabel jest gdzieś pęknięty i nie łączy zawsze.
moduł pochodizł faktyczne z e39. ale i na module z e38 i na tym z e39 zachowuje się tak samo. Jeszcze z miesiąc temu miałem tak że na tym z e39 czasami sie wspomaganie pojawiało-w tej chwili już nie -tylko INPA. co do kabli to niemożliwe żeby były walnięte skoro z inpy wysteruje i działa. Zaworek ma 7.5 OHM opór i działa bez problemu na krótko. Po podłaczeniu amperomierza w obwód do którego jest podpięty zaworek dochodzi tylko 4V i 0A. Inpa jak wysteruje 40 % wspomagania to mam napięcie 4.2V i prąd 0,43A. Jak dam 100% wsomagania napięcie mam 11V i 1.75A.
Co do siteczke to ja tam żadnego siteczka nie widziałem.
No to teraz i ja poczekam na jakieś sensowne rozwiązanie, może się czegoś dowiem.
rozw3iazania chyba nie ma i nie będzie. bo u siebie przewaliłem wszystko co bylo do przewalenia i cały czas jest tak samo.
Ja już jestem tak zdesperowany ze chce to zrobic na krótko na zasadzie przycisku CITY z FIATA. Czyli chce zaparkowac naciskam przycisk i mam 100% wspomy- albo na zasadzie potencjometru który sam ustawiam sobie na poszczególne siły wspomagania odpowiadajace progom z INPY.
Albo pozostaje jescze inne rozwiązanie. Albo żeby jakiś elektronik zrobił albo zeswapowac sterowanie servotronica z innego auta. Skoro tu jest tak to skąplikowane że nie wiadomo o co chodzi to w innych jest to prosciej rozwiazane a zaworek w większości aut jest identyczny lub podobny. to jest jakiś bubel cały en modul GM3 i servotronic w tym aucie bo wszędzie na całym śiwecie z tym cyrk.
Inpą podajesz na sztywno napięcie i działa, to może trzeba by zbadać drugą stronę? skądś sygnał sterowania servo do GM musi docierać, może to pieprzy sprawę.
z tematów ciekawszych pomijając forum 5er bo tam inaczej pada servo to :
http://www.bmwgm5.com/GM3_Info.htm
http://www.bimmerboard.com/forums/posts/859479