Kolejne pytanie - sorry :)
Czy gaz KME z reduktorem twin black i wtryskami hanna to dobra instalacja?
Wersja do druku
Kolejne pytanie - sorry :)
Czy gaz KME z reduktorem twin black i wtryskami hanna to dobra instalacja?
Jak by zamiast tego KME dać TECH-a oraz zamiast Hany - Barracude (reduktor TWIN jest ok) to bardzo przyzwoicie będzie to latać na LPG i to bez problemów
Właśnie, przyzwoicie. Mam wrażenie, że LPG dobrze silnikowi nie robi, a wkładanie do V8 to grzech. Problem jest taki, że nigdy nie prowadziłem V8 i nigdy auta z gazem. Nie znam kultury pracy silnika V8 i ciężko mi ocenić stan pod maską...
Ktoś tu pisał ze gaz uwypukla inne niedogodności auta - hmmmm
Obecnie mam służbowa Skode Rapid w LPG auto z końca 2014 r (listopad) z fabrycznym lpg Landi renzo
powiem tak - już był wymieniony wtrysk bo wywalało błędy i trzęśli autem jak szatan
a i tak od czasu do czasu wywala błąd i trzeba auto zatrzymać zgasić odpalić i znów ileś przejadę do następnego bledu
Tak ze jak o mnie idzie skoro w nowym aucie takie rzeczy sie dzieją to ja nie wyobrażam sobie 15l strucla z lpg
gaz dobry do zapalniczek i kuchenek gazowych a nie do auta
Tez bym 1 co zrobił w takim aucie to wyp,,,, ta instalke
chodziło o to ze wrzucanie bylejakiego gazu i to do zapuszczonego auta to proszenie sie o problemy, bo jak jeszcze takie auto radzi sobie na benzynie, to już nie radzi z przelaczaniem benzyna gaz i źle ustawionym gazem
w szczegoly techniczne nie chce mi sie wdawac, ale jakies tam doswiadczenia z tym już mam
IMO gaz powienin ustawiać się zawsze sam (a nie przez p. Kazia) czyli instalacja samokorygujaca OBD i wtedy mozna miec miesiacami/latami? spokoj.
zupełnie inna sprawa to koszty eksploatacji, ja w moim 4,4 zrobiłem przez 7-8 lat ~130kkm co daje mi oszczednosc 40k pln na benzynie, a odejmując koszt wszelkich instalacji LPG jakie miałem (komputerów, reduktorów) i ich modyfikacji 10k pln to i tak zostaje 30k pln na czysto, co nie jest dla mnie do pogardzenia, aczkolwiek jest to oczywiście sprawa indywidualna,
auto chodzi mi na gazie idealnie, bez błędów, spadku mocy, dziwnych zachowań , żadnej różnicy benzyna/gaz itp (ale oczywiscie nie zawsze tak bylo - kiedyś na początku jak się nie znałem ktoś mi założył KME :P )
Także mam landi renzo omegas nie wiem czy z obd czy nie, ale od 7 lat 0 problemów z lpg tylko wymieniam filtry gazu co 15 kkm. Instalacja kosztowała mnie około 7 tys zł. Lpg warto, ale dobra instalacja i dobrze założona.
Instalacja gazowa polskiej firmy LECHO ;) Dwa lata, duże przebiegi, zero problemów, jedynie delikatny spadek mocy - szczególnie na wysokich obrotach, ale podejrzewam że to wina reduktora na styk (założony jest do 180 KM...)
no to masz zly reduktor :) ja mam KME Gold ma wtryskach Matrixa, sterownik KME i auto od 3 lata bez absolutnie zadnego problemu, zbiera sie tak samo jak na benie a na autostradzie idzoe bez zadyszki do konca :)
No jak go sprawdzałem to na benzynce 235 poszedł, a na gazie 215 i dalej nie chciał więc jest coś na rzeczy. Poza tym nieraz jak na piątce pod górkę go przycisnę to wskazówka spalania stoi na 20L i dalej nie idzie, silnik się dusi. Ale poza tym mankamentem zero problemów.