-
Wystarczy tylko ozon. Należy tylko znaleźć zakład który ma odpowiedni ozonator. Takie co mają allegrowy za 300-400 zł nie pomogą gdyż ozon się szybciej rozkłada niż produkuje (nie pamiętam dokładnie ile gram się rozkłada w ciągu godziny). Ozon zabija wszystko (zapach i bakterię która go wytwarza). Po wymianie filtrów i dobrym ozonowaniu nie powinno być w samochodzie ŻADNEGO zapachu. Nadmiar ozonu też szkodzi ponieważ potrafi uszkodzić tapicerkę.
-
Nie wystarczy.Ozon jak sam napisałeś usuwa zapachy z wnętrza auta.Żeby usunąć smród starej ścierki należy dostać się do źródła smrodu,a tym źródłem jest parownik klimy.To tam usadowione jest całe źródło grzybów,bakterii i wszelakiego syfu.
Nie ma innej możliwości.
Reszta to półśrodki pomagające lub nie,ale na chwilę.Szkoda kasy,no chyba,że dla własnej satysfakcji,że coś zostało jednak zrobione
-
Tak napisałem że "zabija zapach i bakterię która go wytwarza". Ozon służy także do dezynfekcji wody aquaparkach więc grzyby w klimie da rade zabić. Po takim zabiegu warto przetrzeć tapicerkę z resztek martwych bakterii. Jeśli nie zabijesz grzyba gazem który wszędzie dotrze to życzę powodzenia w usuwaniu mechanicznym zarodków grzybów z parownika, chyba że wszystko wygotujesz we wrzątku nawet tunele powietrzne bo tam też się gnieżdżą bakterie.
-
U mnie jest taki przypadek na klimie jest wszystko dobrze. Gdy ją wyłączę to z nawiewów czuć nieprzyjemny zapach. Nowe filtry kabinowe i obiegu zamkniętego. Czyli bez wahania szukać dobrego warsztatu i oddać na ozonowanie i powinno być dobrze.
-
Ozonowanie przyniesie korzyść tylko jak będzie odpowiednio wykonane. Nie robi się tego w lecie bo jest za gorąco i to będzie kasa wyrzucona w błoto. Ozonator musi być o sporej wydajności a nie zabawka do lodówki. Jak chcesz efektu poczekaj na chłodniejsze dni a jak chcesz to robić teraz to tylko chemia.
-
czy da radę wsunąć wężyk aplikatora blisko Parownika czy trzeba demontować deskę?
Jeżeli da się to którędy go wprowadzić?
-
Mam pytanie, bo nigdy nie miałem okazji "dotrzeć" do parownika... czy on znajduje się w bliskim sąsiedztwie nagrzewnicy?