-
a wiec moj panel klimatyzacji wyglada, tak:
Załącznik 7537
sa tylko dwa piny, napiecie na nich przy lewym pokretle ustawionym na maks zimno 13,5v a mkas cieplo 0,1v natomiast nie ma roznicy w napieciach kiedy zmieniam polozenie prawego pokretła, poza tym nie ma wartosci posrednich pomiedzy 13,5 a 0,1v.
-
czyli wszystko ok. napięcia tutaj powinny być stałe. ta wtyczka nie reguluje pracy elektrozaworów. zmierzyłeś jakie masz napięcia na wtyczce od elektrozaworów ??
-
napiecie na wtyczce (pisałem wczesniej)
lewe pokretło / prawe pokretło
1. lewe i prawe - max zimne
13,5 v 13,5v
2.lewe i prawe- maks ciepłe
0,12v 0,12v
3. temp. ok 22C na jednym i drugim pokretle
13,44v 13,44v
4. lewe - maks ciepłe / prawe- maks zimne
0,1v 0,1v
5. lewe - maks zimne /prawe- maks ciepłe
13,4v 13,4v
jak mozna łatwo zauwazyc nie wartosci posrednich a wydaje mi sie ze takie powinny byc, poza tym prawe pokretło przybiera takie wartosci jak pokretło lewe- nie ma roznicy w napieciu
-
Tam nie ma wartości pośrednich, tylko jest kluczowanie o ile pamiętam, ale mogę się mylić robiłem to lata temu.
Środkowy PIN jest ciągle gorący po przekręceniu stacyjki, skrajne sterowane od dołu. Zimne maks na skrajnych napięcie aku/ładowania. Ciepłe odwrotnie. Odłącz wtyczkę i ma grzać jak szalone po obu stronach. Wygląda na to, że sterowanie masz ok, rozbierz elektrozawory, u mnie była powódź i brak uszczelek.
Zmierz jeszcze omomierzem, środkowy do skrajnych w elektrozaworach, będziemy mieli pewność, że uzwojenia żyją. Siódema Ci o tym napisał na początku. Tylko na odłączonej wtyczce.
-
Wartościami zajmiemy się później, piszesz, że stale masz ciepło nawet jak dasz klimatronika na zimne, tak ??
-
Zobacz jeszcze czy na środkowym jest zasilanie aku/ładowania do masy. Miałem dwa takie przypadki, że gdzieś padło połączenie od bezpieczników i trzeba było puszczać bokiem.
-
jutro omomierzem sprawdze pin srodkowy do skrajnego,jak sugerujecie, przelutowałem panel klimatyzacji i w tej chwili leci z srodkowych chłodne powietrze, sprawdze to jeszcze dokladniej jutro
-
Weź do ręki zwykła żarówkę i sprawdź czy się będzie świeciła na tych pinach gdzie zasilasz elektrozawory, bo skoro masz tam +13 V to znaczy, że powinno lecieć zimne z nawiewow chyba że jest wprawdzie napięcie ale prąd jest niewielki.
-
Żebyś miał łatwiej jak to działa masz film z opisem, opis jest na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=3RrCTkUl0i8
jak już mówiłem najlepiej będzie Ci odłączyć wtyczkę i podłączyć zamiast elektrozaworów żarówkę bo to, że miernik pokazuje napięcie nie znaczy, że płynie wystarczająco duży prąd.
skoro miernik pokazuje Ci 13V to znaczy, że napięcie sterujące jest i powinno lecieć zimne. skoro nie leci to albo problem z przewodami ( śniedź, przetarcie, zimny lut we wtyczce ) albo z samymi elektrozaworami.
dopiero jak to ustalisz to możesz wziąć do ręki miernik i sprawdzać wartości w zależności od ustawień temperatury (oczywiście mówimy o sprawdzeniu rezystorów w pokrętłach) ale mówiłeś, że podmieniałeś panel i było to samo.
EDIT:
wklejam opis też tutaj:
0:00 - 0:30 Temperatura na klimatroniku nastawiona na 19 stopni, moduł podaje napięcie w określonych przedziałach czasowych w zależności od temperatury wewnątrz samochodu wydłużając lub skracając przedziały.
0:30 - 0:45 Temperatura na klimatroniku na minimum, moduł nie podaje napięcia a ponieważ mamy podane na drugim pinie stałe napięcie wprost z bezpieczników mamy więc 13V na elektrozaworach czyli są zamknięte.
0:45 - 1:00 Temperatura na klimatroniku ustawiona na maksimum, moduł podaje napięcie a więc z braku różnicy potencjałów elektrycznych napięcie równe jest zeru czyli elektrozawory są otwarte.
-
- a wiec jak jechałem do pracy, ustawiłem pokretlo na cieplo to z nawiewów srodkowych leciało zimne powietrze a na nogi i szybe ciepłe,
- zmierzyłem opor miedzy srodkowym a lewym pinem elektrozaworu wyszlo 15,6 a srodkowy i prawy 15,7 ohma
-jak odłaczyłem wtyczke od elektrozaworów to pojawiło sie dosc cieple powietrze z srodkowych nawiewów czego nie ma przy wpietej wtyczce do elektrozaworow, leci zimne lub slabo letnie powietrze
- do kolegi Martynki, odnosnie filmu, bardzo pomocne, dziekuje ale u mnie nie ma takiego przeskoku napiecia jak w przedziale czasowym 0:00 i 0:30 i teraz nie pamietam ale chyba u mnie jest zero, u mnie w skrajnym zimnym 13.5v a goracym 0,1v - i chyba tu jest problem
- zarowki nie zdazyłem podlaczyc bo znikło mi zasilanie na elektrozaworach, dmuchawa dziala tylko w skrajnym polozeniu, brak podswietlenia przycisków