-
Ja u siebie w M62B35 mam misfiring na 5 i 6 cylindrze.
Zaczęło się po wymianie skrzyni, przy okazji zmieniłem też uszczelki na dolocie i odmę.
W przyszłą sobotę rozgrzebię raz jeszcze kolektor i będę szukał przyczyny.
Jak coś wydumam to dam Ci znać.
-
Mi już brakło pomysłów, wczoraj skasowałem jeszcze adaptacje i zobaczymy. Nie szukam juz przyczyn w kolektorze dolotowym, bo bankowo jest dobry, odma uszczelki wszystko nowe. Zamiana cewek i wtrysków nic nie daje, dalej wyrzuca mi 4 i 7 . Nurtuje mnie tylko dlaczego na gazie chodzi dobrze! A na PB nie.
-
a próbowaliście zalać Pb98?
-
-
Kolego wczoraj zalałem pb98 i bede patrzył, czy wie ktoś ile oktan ma paliwo w stanach zjednoczonych? konkretnie floryda. Bo z tamtąd mam X5 i tak juz z braku laku pomyślałem ze moze tam mają inne paliwo i moja bunia naszego polskiego nie przyjmuje.
-
-
-
Z tego co pamietam do BMW w usa na klapce jest napisane " only premium" lub cos w tym stylu ze lejemy paliwo o najwyzej liczbie oktanowej
-
Co mi jeszcze przyszło do głowy - czujniki spalania stukowego - jeśli będą podawały nieprawidłowe sygnały to ECU będzie wprowadzać dziwne korekty na dawce wtrysku/wyprzedzeniu zapłonu co może powodować wypadanie zapłonów.
Ja u siebie przy naprawie wykręcałem i wkręcałem te czujniki - używałem klucza dynamomenrycznego, ale wiadomo, że przy 20 letnich czujnikach wszystko może się zdarzyć.
Ja u siebie po prostu wypnę czujniki, zobaczymy co się będzie działo - powinien wówczas iść na podstawowej mapie bez żadnych korekcji.
-
Wydaje mi sie ze przy uszkodzonych czujnikach spalania stukowego wywalała by błąd na kompie, także wątpie w to.