-
Nie trzeba jeździć nie wiadomo gdzie, wystarczy pojechać do dowolnego warsztatu ustawiającego zbieżność komputerowo i stać i patrzeć tym paprakom na ręce. Czy kładą obciążenie do samochodu (mało komu się chce a program wyraźnie o tym mówi), czy robią wszystko krok po kroku tak jak im mówi komputer, no i czy osiągnięte przez nich wartości są niemal idealnie na środku zielonego pola ;) I żadnych uprzejmości tylko "Panowie co wy to kur** robicie!" ;)
-
Z przodu w BMW każdym reguluje się tylko zbieżność, chyba, że zainwestujecie w poduszki amortyzatorów z regulowanymi kątami, takie jak w M5.
Jeżeli są jakiekolwiek błędy z pochyleniem koła albo z wyprzedzeniem sworznia, należy wymienić niesprawne elementy zawieszenia. W najgorszym przypadku mogą być przesunięte mocowania wahaczy.
-
Faktycznie po wymianie wachaczy z przodu kola nie stoja juz tak rozkraczone.. Wrocilem do warsztatu aby ponownie ustawili zbieznosc, twierdzili ze jest dobrze lecz poprosilem ich aby to troche zmienili bo samochod jest za bardzo nerwowy.. Zrobili bardziej rozbierznie i jest gitara w prowadzeniu tylko ciekawe co bedzie z oponami.. w sumie i tak ostatnia zima je czeka to przynajmniej bede widzial skutki..
Poza tym auto luks sie w koncu prowadzi.. nawet w duzych koleinach jest spoko, kiera jest prosto i nie jest juz nerwowo ;)
Dzieki za wskazowki i pozdro!
Ps. po nastepnej wymianie czegos w przednim zawieszeniu udam sie do tego ciechanowa ;)
-
A robiłeś na oryginalnych felgach? bo ponoć po zmianie ET felgi nie da się ustawić zbieżności jeśli komputer opiera się o dane fabryczne
-
to w takim razie jak ktoś ma dystanse to już prawidłowo nie da rady ustawić ? dziwne
-
Nie znam się, jak ustawiałem zawsze na oryginalnych zimówkach. Pytałem na dwóch stacjach czy na letnich ustawia jak mam tył 10" i przód 9" to powiedzieli, że nie da rady.
jak masz felgi takich samych rozmiarów i takie same dystanse to nie powinno być problemów. Chyba że są to oryginalne felgi o różnych szerokościach, dedykowane do modelu to też nie będzie problemu
-
Chłopaki, trochę zmysłu technicznego, jeżeli zakładacie szerokie felgi to leci Wam na łeb na szyję pochylenie koła (dystanse jeszcze bardziej rozjeżdżają temat). Jak Wam ktoś ustawi na takim setupie, to jak włożycie zimówki to będzie fatalne pochylenie i będzie darło opony. Jeżeli pochylenie da się ustawić oczywiście, o czym pisaliśmy wcześniej, w BMW z fabrycznym zawieszeniem się nie da.
Inne parametry się nie zmienią przy zmianie szerokości felg i nie będzie to problem, zatem dziwię się, że ktoś Ci odmówił zbieżności na szerszych felgach. Pewnie tak mówią z przyzwyczajenia na podstawie innych aut, gdzie pochylenie można ustawić.
-
Jak pisałem- ja tam nie wiem :) ale dziękuje za małe wyjaśnienie
Akurat w lecie mam felgi 19 z X5 i dystanse 25mm, myślałem że chodzi im o zmieniony rozstaw kół między osiami, bo jednak są bardziej wypchnięte na zew niż zimowe.
Myślałem że zbieżność przednich jest ustawiana na podstawie rozstawu tylnych
-
Jest zbieżność i geometria, dwie różne rzeczy. Rozstaw kół nie gra roli, ważna jest odległość osi od siebie po lewej i prawej stronie, ale rozstaw może być różny. Dużo aut ma różny.
-
u mnie sa dystanse 30mm z przodu i 25mm z tylu ale wszystkie felgi sa takie same i chlopaki z zakladu nawet nie pytali czy mam i jakie mam dystanse i felgi.. moze dlatego zle mi ustawili za pierwszym razem?