Paris16 dobrze pali v12 ma apetyt. Każdy ma inną nogę do jazdy.
Wysłane z mojego C6603
Paris16 dobrze pali v12 ma apetyt. Każdy ma inną nogę do jazdy.
Wysłane z mojego C6603
Masz podobnie do mojej z tym że moja faktycznie paliła 18/22 miasto 11/14 trasa 14 przy 160/180 potem ktoś jej zaszkodził została na parę godzin bez nadzoru u mechanika i lipa interfejsem nie można podejrzeć pracy rzeczywistej ani przepływomierzy, wtrysków czy sond problem z linią komunikacyjną wypadało by zacząć wymieniać w ciemno a tego nie znoszę
Chłopaki!
Wymieniłem przepływomierz powietrza na oryginalny bmw i czujnik położenia wałka. Takie błędy wskazywał komp i przepływka po odłączeniu nie reagowała. Spalanie spadło. Przy intensywnej jeździe nie przekraczam 27-28l, reset licznika spalania i przejechane jakieś 30-40km. Zatem zwracam honor, faktycznie do 20 można dojść bez problemu.
Najgorszy ten interfejs. Wypadało by to zrobić, bo bez diagnostyki nie da rady tego silnika niemal robić. Poradziłeś sobie z tym ?
Widzisz, super! Nasze smoczyce nie są aż tak spragnione...
Mówicie Panowie o wskazaniach komputera spalanie 1 i spalanie 2? u mnie teraz jest 11.6, dojazdy do pracy 10km w jedną stonę. Tak apropo, czym się różni spalanie od spalania 2?
nie wiem czy nie palnę głupoty ale jak dla mnie niczym, na 1 mam ustawione od początku korzystania z autka a na 2 resetuje jak mam jakiegoś tripa żeby mi wyliczyło średnią z samego wyjazdu, podsumowując oba liczą średnią od momentu zerowania a masz dwa żebyś mógł sobie liczyć na mniejszych trasach.
Ale znawcą nie jestem i to tylko z moich obserwacji opinia.
Robię dokładnie, jak Ty ;-) Tylko ja drugiego spalania nie kasuję od trzech lat i obecnie pokazuje 12,3. Na pierwszym miałem rekordy spalania rzędu 7,2 przy średniej prędkości ok. 80 km/h
Taaa
1 na górze mirzy od resetu, resetujesz kiedy chcesz
2 na dole nie wiem od kąd mierzy albo od nowości albo też od resetu, nie wiem bo nie resetowałem :)
1. liczy ze 100 km, a 2. liczy z 1000 km :)
Bzdury piszesz. Oba liczą średnią od momentu skasowania do następnego skasowania. Test 5 (jak się nie myle) w zegarach pokazuje średnią z 50km. Gdyby było tak jak mówisz, to nie kasując rok i przejeżdżając 100km w mieście zamiast np średniej 13l musiałoby pokazać np20l. A tak nie jest. Wskazanie wzrosłoby co najwyżej do 13,5l przy rocznym niekasowaniu i trasie 100km w warunkach miejskich.
W ogóle ani jedna wypowiedź tutaj w żaden sposób nie pomogła koledze paris16.
Wskazania komputera można korygować. Najlepiej byłoby kilka razy przeprowadzić tankowanie do pełna, kasując za każdym razem wskazanie komputera i staromodnie notując ile faktycznie paliwa weszło przeliczając na spalanie.
Później ustawia się korektę względem komputera pokładowego. Jeżeli po przejechaniu 100km spalił faktycznie 15l a na komputerze pokazuje 20l no to wiadomo, że trzeba to ustawić.
Jak dobrze pamiętam można to zrobić w ukrytych testach zegarów. Nie pamiętam która pozycja.
Z własnego doświadczenia wiem, że wskazania komputera przy prawidłowym ustawieniu dokładne są do 0,1l więc jest to zadowalające i oddaje faktyczne spalanie.