-
Czyli jednak rozbieranie motoru, remont silnika i z 3.000 zł ;) Bo jak już mam zaglądać do dołu silnika to warto zrobić uszczelnienie, panewki, pierścionki, rozrząd i remont głowicy, no i przejść na syntetyk ;) Cholera a mam teraz dużo jeżdżenia i auto cały czas potrzebne, w lipcu może będę miał trochę czasu żeby się tym zająć, może do tego czasu nic się poważnego nie stanie, jeżdżę już tak 7.000 km, we Francji byłem tym cykaczem ;)
Tylko jedna rzecz mnie zastanawia: Cykać mi zaczęło po wymianie oleju, co też jest dla mnie poszlaką że to nic z dołem, bo olej jakikolwiek by nie był i cokolwiek by do niego nie było wlane, nie zatuszowałby tego myślę... Ja cały czas trzymam kciuki że to jakaś pierdoła ;)
-
Kolego przerabiałem ten temat w M54B22. Winien okazał się sworzeń tłoka. Pozdrawiam
-
-
Kiedyś miałem taki przypadek w E34 520i 24V. Efekt dźwiękowy był taki jak przy szklankach w dodatku wszystkich ! Zgłupiałem totalnie ,mechanik który konsultował awarię też - stwierdziliśmy ,że nie jest możliwe uwalenie wszystkich popychaczy z dnia na dzień .Problem został rozwiązany płukaniem silnika i zalaniem nowym olejem . Przytkane było smarowanie i tyle. Oczywiście olej wyłącznie syntetyczny wg specyfikacji :)
-
Tak jak kolega Bingo napisał olej ma być syntetyczny a w pierwszym poście podane jest że silnik zalany jest 10W40 :( Jeśli piszesz kolego że cykanie pojawiło się po wymianie oleju to ja bym od tego zaczynał czyli wymiana na full syntetyk i nowy filterek. Następna sprawa to M52 lubi być zalany po poziom MAX na bagnecie, jak ma mniej jest tendencja do cykania
-
podepne sie panowie pod temat.Moja 2.8 tez jezdzi na 10W40 a niedlugo bede wymienial olej to moge zalac go full syntetykiem??
-
A ja mam m60b40 i miałem to samo .
Latanie po mechanikach - podobno odkręca się pompa -Zresztą w moim przypadku nasz kolega GREG już to naprawiał ( poprzedni właściciel)
latanie szukanie .
A powiem to co ktoś napisał a raczej powtwierdze Dlaczego śmigasz na 10w40 ?? Nasze silniki muszą mieć 0 lub 5 W 30/40/50 ..Zalecana wartość 40/50
Wymień ten gów&&& alej zrób porządna płukane Silnika Proteckiem /LiqudMOly Zalej Porządny olej.Millers/ Vavoline/texaco/Gulf itd. Filtry i powinno przestać Cykać.
Ja miałem dokładnie to samo...Tak samo cyka po wymianie oleju nie cyka.
Mój guru mechanik powiedział żeto szklanka na 100% ale widzę tu opinia inna
BMW zaleca olej o specyfikacji API SH lub wyzszej, SAE 0W-30, 40 lub 50, SAE 5W-30, 40 lub 50.
Kolego Kwachu zalewaj według specyfikacji 5w40 np
-
Dzieki! Teraz przy wymianie wlewam 5W40 tak jak ma byc. A plukac silnik czy nie trzeba???
-
Ja bym nie zmieniał. Te silniki w naszym klimacie mogą spokojnie latać na 10w40 tylko kup dobrej firmy np. Valvoline Dokładnie ten http://www.valvolineeurope.com/polis...maxlife_10w-40
-
max life - najgorsZy z mozliwych valvoline... niedosc ze cykal to i jeszcze go gdzies wciagalo. polecam millersa j/w kolega napisal.