Widze ze co niektórzy to za bardzo odbieraja pewne sprawy osobiscie i wlacza sie im czerwone swiatelko chociaz sami pisza potem: bez urazy! ;) (ups uzylem emotikona - zdradzam swój wiek!)
Moge sie mylic - cóz nie jestem nieomylny i potrafie sie przyznac do bledu, ale wydaje mi sie ze emotikony sluza do nadawania naszej wypowiedzi odpowiedniego tonu!
Jest to tylko tekst wyswietlany na monitorze i czytelnik moze zle odczytac ton wypowiedzi bo nie ma mozliwosci wychwycenia tego z tonu glosu, jak podczas normalnej konwersacji! :sad:
Cytat:
Zamieszczone przez sz4l0ny
czas na moją odp.
Czyzbys traktowal to jak gong do rozpoczecia nastepnej rundy?
Cytat:
nie przepraszaj że piszesz długie posty - to że są długie nie oznacza że mają w sobie wiele treści, owszem masz wyjście - możesz pisać krócej ale bardziej treściwie - do czego zachęcam
No rzeczywiscie Twoje posty to wnosza najwiecej w tym temacie!
Nie dosc ze analizujesz moje wypowiedzi literka po literce, wyszukujac najmniejszego bledu do którego mozna sie przyczepic, to jeszcze na dodatek dajesz tutaj wyklad o gamie modeli serii 7 i o swoich wlasnych upodobaniach!
Moze przypomne jednak ze temat znajduje sie w dziale Mechanika i ma dotyczyc Zmiany skrzyni automatycznej na manuala, a nie historii samochodów BMW (jakze kilku innych marek, które przy okazji w to wplatales!)
To sie nazywa Offtopic (poszukaj sobie w slowniku co to znaczy skoro nie rozumiesz jezyka "wygnanca")
Powyzsza zaczepka slowna tez swiadczy o personalnym zaangazowaniu w ten temat jak i o niskiej dojrzalosci piszacej to osoby - sorry! :P
Cytat:
zacytowałem te dwie wypowiedzi bo są skrajnie sprzeczne - jeśli stać cię było na e32 w dwukrotnej cenie rynkowej to czemu boisz się kosztów ew. naprawy automatu? wszak taki wydatek to tylko ułamek wartości auta które wybrałeś?
e32 jest juz samochodem leciwym i zakup tego auta nawet w Polsce (gdzie ceny i tak sa kilkakrotnie wyzsze w porównaniu do UK) nie wiaze sie z duzym wydatkiem!
Ile kosztuje remont/wymiana skrzyni automatycznej?
Sam nie wiem bo nie mialem wczesniej do czynienia z taka skrzynia ale o kosztach ze sa wysokie to przeczytalem na innych forach
Koszt ewentualnego remontu to tylko jedna z przyczyn za która stoi moja decyzja!
Glówna jest preferencja recznej zmiany biegów!
Cytat:
jasne, "zmostkowany" pozycjoner skrzyni w położeniu N lub P wymusi na ECU podniesienie obrotów, które są inne niż w przypadku biegu jałowego przy ECU dla skrzyni manualnej (tak czy inaczej jest to druciarstwo)
Cos jednak mozna wyniesc z Twojego postu - szkoda tylko ze gubi sie to w tlumie nie przydatnych mi "informacji"
Cos mi sie wydaje jednak ze i to mozna obejsc!
W koncu e32 to nie jest jakas technologia z kosmosu - trudniejsze rzeczy ludzie obchodza!
Cytat:
jest najwyższym modelem z serii
Czyli to oznacza ze kazdy musi aspirowac do tego!
Normalnie "równaj do najlepszego!" :hah:
To dlaczego sam jezdzisz najnizsza 730tka zamiast topowa 750tka?
Cytat:
BZDURA! 850i w skrzyni manualnej temu przeczy
Pamietaj tylko ze e32 weszla na rynke kilka lat wczesniej niz e31!
Nie mam definitywnej odpowiedzi dlaczego wybrali automata ale jest to jedna z mozliwosci!
Cytat:
nie pisz rzeczy wyssanych z palca bez pokrycia w rzeczywistosci
Cytat:
podobnie Porsche 948 5.0 V8
(Ok pobawie sie teraz w nasladowanie Ciebie i czepianie sie kazdego bledu ale jak sie chcesz bawic w perfekcjoniste to musisz sie tez liczyc z tego konsekwencjami)
Nie znam Porsche 948!
Byl model 944 ale ten mial za maly silnik - góra 3.0 R4
To moze jednak chodzi Ci o 928? Ale ten niestety wystepowal ze skrzynia reczna! :P
Przeszukaj sobie dobrze Internet!
Co do przykladow aut jakie podales to sa tam prawie same auta klasy wyzszej gdzie nabywcami (nie tymi po 10 czy 20 latach tylko od nowosci) byli ludzie stateczni i starsi, którzy bardziej niz sportowy charakter cenili sobie wygode jazdy - a taka daje automat!
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Aper
Idac tym samym tokiem myslenia to konstruktorzy uznali ze optymalny rozmiar felgi bedzie 15" a zawieszenie ma miec taka wyskokosc jaka ma a nie 35mm nizej!
co to wnosi do dyskusji w tym temacie nie mam pojecia?
To pomysl!
Ok wytlumacze Ci bo juz wczesniej oczekiwalem od Ciebie odrobiny wlasnego myslenia i sie nie doczekalem!
Pisales o tym jak to inzynierowie BMW zaprojektowali model 750i tylko ze skrzynia automatyczna i jak to swiadczy o wyzszosci tego rozwiazania!
Tak samo, Ci sami inzynierowi okreslili przeswit zawieszenia tego jak i innych modeli, oraz optymalny rozmiar kól!
Skoro zmiana skrzyni to wedlug Ciebie "kundlenie samochodu" to uwazam ze idac Twoim tokiem myslenia ingerencja w inne podzespoly to tez "kundlenie"
Tak samo nie przewidzieli zeby e32 jezdzilo na LPG, albo zeby modele R6 mialy szeroka nerke, lub dokladke pod zderzakiem!
Cytat:
SPORTGETRIEBE (to trudne słowo z jęz. niemieckiego)
Przykro mi slyszec ze masz problemy z tym slowem, ale nie kazdy musi miec zdolnosci jezykowe!
Cytat:
przytocz konkretne przykłady i dowody - jeśli nie to nie foruj wnisków bez podstaw
Jedna z wypowiedzi na ten temat pochodzaca z Angielskiego forum BMW serii 5
Szkoda ze nie napisales nic o tym ze te skrzynie nie byly jednak stosowane w modelu M5 jak to stwierdziles w poprzednim poscie!
Trzeba sie umiec przyznac do bledu!
Cytat:
wcisnąć sprzegłoi wrzucić trójke to można nawet na L-ce podczas 10 godziny na kursie do rpawa jazdy, także mało mnie to przekonuje
Zgadza sie ale o ile latwiej jest wcisnac przycisk SPORT!!! :shock:
Cytat:
co do sportu motorowego to jest kilka mocnych BMW w automatach (może warto przeszukać sieć?) myśle że wywołałbyś dużo śmiechu zarzucając ich właścicielom że mają lewą nogę z waty i problemy z czymkolwiek
Tylko procentowo ile to te automaty stanowia ogólu aut wykorzystywanych w sporcie?
I czego to tak naprawde dowodzi?
Skoro jest to az tak wspaniale rozwiazanie do sportu to dlaczego nie jest stosowane na szeroka skale?
No chyba ze uwazasz ze Formula 1 tez ma skrzynie automatyczna bo nie ma pedalu sprzegla? :P
Dziekuje równiez za wytlumaczenie znaczenia slowa "bynajmniej" i praktyczne przyklady jego poprawnego uzycia!
Sadze ze nie tylko ja skorzystam z tej wiedzy na tym forum!
Tylko szkoda ze musze jeszcze raz przypomniec ze jest to dzial Mechanika, a nie Gramatyka i chyba nie to forum!
Cytat:
wśród ludzi którzy dążą (albo powinni) do zachowania aut w oryginale
Jak bardzo oryginalne jest Twoje e32??
Cytat:
zakładając temat o "wątpliwej etycznie" przeróbce e32 na forum miłośników serii 7 możesz się spotkać z krytyką, polemiką i sprzeciwem - przykro mi
Z krytyka i sprzeciwem to liczylem sie juz przed zalozeniem tego tematu!
Jednak liczylem bardziej na dyskusje ze strony technicznej, a nie etycznej!
Nie mam zamiaru krzywdzic mojego auta, wsadzajac tam cos czego nigdy nie bylo tam prawa byc!
Chociaz z drugiej strony to uwazam ze jakbym chcial zalozyc do mego auta dwie turbiny, albo wrzucic silnik z Corvetty to spotkalbym sie z mniejsza krytyka, a z wiekszym uznaniem!
CHORE!!!
Cytat:
na koniec proponuję żebyś odniósł się do tego posta BEZ URAZY, podobnie jak ja nie noszę urazy za słuszne czy mniej słuszne docinki w moją stronę
Urazy nie mam bo niby o co mam miec?
Moze i siedze przez to dluzej na kompie i klepie kolejna strone nie na temat i z wszystkich odpowiedzi jakie dostalem tylko nikla czesc wnosi cos zwiazanego z zadanym przeze mnie pytaniem!
No cóz takie jest zycie i tak sie dzieje na forach, ze niestety ale czasami ktos kto nie ma za bardzo nic do powiedzenia w danym temacie i tak sie wypowiada, zmieniajac przy okazji temat dyskusji!
BEZ URAZY! ;)