-
Wczoraj sprawdzałem pompę i gdy ja odłączę to nie działa prędkościomierz i ekonomizer. Ale nie ma poprawy nadal poszarpuje jak sie jedzie. Dodam ze mam auto po lifcie nie wiem jak u was będzie jak odłączycie pompę może inne objawy. W każdym bądź razie trzeba szukać nadal.
-
U mnie po odlaczeniu brak jest tylko ABS i TC wszystko inne dziala, predkosciomierz, ekonomizer itd
-
Może to będzie pomocne: miałem poszarpywanie i niepłynna zmianę biegów pomiedzy obratami 1000- 2000 obr/min silnik 4,4 vanos, na wolnych wzorowa praca i powyzej 2000 obr wszystko ok. Inpa pokazywała uboga mieszanke, a tak zadnych błedów. Myślałem że lewe powietrze lub czujnik abs/pompa bo szarpie i obroty rosną i spadają.
Przepływka pokazywała poprawne wartości masy powietrz itd, nie było jej błedów. Wsawiłem do mechanika, i zanim zaczoł cokolwiek robic ("uszczelniać") podmienił przepływke na na inną. Od razu wszystko wróciło do normy- praca silnika, skrzyni itd. Więc jak masz możliwość pożycz działajacą/sprawną i przetestuj. Nawet jak nie ma błedów to może to być wina.
-
do: bladyatl
. też mam 4.4 vanos i z tego co piszesz to mam takie same objawy, a może poprostu aby sprawdzić odłączyć przepływke i sprawdzic co sie bedzie działo. a jeszcze mam pytanie bo u mnie przy odpalaniu przez pierwsze 3-4s jest takie straszne grzechotanie i po chwili normalnie, co to moze być?
-
Jak ja odłaczyłem przepływkę na wolnych obrotach to silnik od razu gasł. Te grzechotanie to może być łańcuch rozrządu który nie jest napiety z powodu niskiego cisnienia oleju lub pękniętej sprężynki która powinna go utrzymac w miarę napietego, ponieważ w tych silnikach jest napinacz olejowo- sprężynowy. Być może też slizgacze popekały a to już trzeba by było odkrecić miskę olejową aby zobaczyć czy nie ma w niej kawałków plastiku.
-
Nie mam możliwości podłożenia innej przepływki niestety. A co do stuków to u mnie zaczynało sie tak jak sypały sie ślizgacze od łańcucha. Po czasie grzechotało ciągle i trzeba było robić niestety. Troszkę kosztowna sprawa bo za 3 szyny w serwisie bmw zapłaciłem ok 1200 zł wiec oby to nie było to hehe. Niestety nadal mamy nie rozwiązany problem. Trzeba szukać dalej.
-
A co do przeplywki to u mnie na kompie pokazuje jakies tam wartosci ze niby dziala (niewiem czy dobrze ale zmienia swoje wartosci podczas dodawania gazu) ale jak ja odlacze to silnik sobie nic z tego nie robi..
-
a jak sprwdzic ten napinacz?