ale beta 750 jest...:apple:używane świece...dawno sie tak nie uśmiałem
Wersja do druku
ale beta 750 jest...:apple:używane świece...dawno sie tak nie uśmiałem
Kolego nie obraź się ale to jest żałosne...nie mamy 15 lat i kręconych włosów...decydując się na 750 zdecydowałeś się na najdroższą opcje= paliwa, części, serwisu... najpierw tak jak kolega wyżej napisał kompresje przede wszystkim jeżeli gotuje wodę! o pompie i ew błędzie termostatu nie wspomnę. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ POWODZENIA....
Tak, ale wymiana świec w 750 to jakieś 450-500 zł za same świece + zabawna (czyt. czasochłonna) wymiana, zwłaszcza 6 i 12 cylinder :) Także jak zmieniasz to tylko na nowe, chyba że chcesz bawić się 2 razy.
no to kurde po co sprzedaja używane świece ? widocznie jest popyt i ludzie zmieniają. ja jednak założe nowe
świece w ww linku są sprwne, lecz kolego jak chcesz wyeliminowac na 100% problem świec to faktycznie tak jak inni polecam nowe i tylko nowe.
A ja się zastanawiam jak możliwe może być gotowanie się silnika przez wąż?? Tak jak koledzy wyżej napisali trzeba sprawdzić najpierw termostat, czy jest odpowiednia ilość płynu w chłodnicy, czy paliwo/olej sie nie dostają do układu chłodzenia, pompa wody, WISKO, uszczelka/ki pod głowicą/cami... czyli ogólnie wszystko co odpowiada za chłodzenie silnika. Brzydko mówiąc nierówną pracę silnika miałbym na chwilę obecna "w dupie"...
Pozdrawiam Tomasz.
oczywiście, równie dobrze uczelka czy brak ciśnienia moze byc powodem złej pracy v12 , no i zostaje zapewne i napewno uszczelnienie kolektora ssącego, robiłem to w kazdej swojej v12, niestety koszt uszczelek 2000zł lub jak pewnie kolega wybierze uszczelnienie silikonem, :rofl:
Jak silikon to Victor Reinz Rezinosil czy jakoś tak. Czasami uszczelnia na dłużej niż gumowe uszczelki :)
Mi coś obiło się o uszy, że w BMW które kupiłeś był jakiś temat uszczelek pod głowicami.
Życzę Ci jak najlepiej, ale sceptyczny jestem co to zapewnień sprzedającego odnośnie ich wymiany - poniekąd potwierdzało by to gotowanie wody.
Ale nie dramatyzujmy, być może to tylko moje złe przeczucie i oby tak było.
Po pierwsze - również odradzam zakup używanych świec, świeca to takie ustrojstwo, że może wyglądać dobrze ale źle działać - szczególnie w przypadku kiedy chcesz zdiagnozować jakąś usterkę należy wymieniać elementy na nowe lub takie których jesteś absolutnie pewien co do ich działania/stanu, bo możesz przez głupotę postawić złą diagnozę.
Jeśli nie chcesz iść w koszty to proponuję Ci następujące rozwiązanie:
- wyposaż się w interface diagnostyczny lub zorientuj się kto w pobliżu Ciebie coś takie ma i mógłby służyć pomocą, ewentualnie warsztat, ale tam będę Cię kasować za każde podłączenie tak że suma sumarum lepiej wyjdziesz jak kupisz interface.
- wrzuć zdjęcie tego zagiętego węża i ogólnie kilka zdjęć spod maski, jak to teraz wygląda - jeśli był pożar to radzę posprawdzać dokładnie instalację elektryczną, bo być może gdzieś jakiś kabek się spalił i robi Ci zwarcia - tutaj w poszukiwaniach również nieoceniony może być interface
- ogólnie interface da Ci pogląd co może nie działać w sterowaniu silnikiem, czasami po pożarze jakiś element będzie wyglądał nieźle, ale wysoka temperatura mogła go uszkodzić - wybacz ale powątpiewam, że ktoś robiąc auto na handel po pożarze wymienił wszystko na nowe, bo kupując same przepływki i przepustnice podwoił by wartość auta, więc zakładamy, że zrobił to po kosztach
- co do gotowania wody, może to być tylko - i oby tak było - uszkodzony termostat, jeśli wąż jest załamany to spróbuj coś z nim od razu zrobić, może sprawę załatwi jakaś wstawka, nawet posztukowanie go z czegoś powinno pomóc jeśli nie masz w tej chwili nowego pod ręką, grunt żeby usunąć załamanie.
- potem porządnie odpowietrz cały układ, swoją drogą jeśli przewód ucierpiał w wyniku temperatury to prędzej czy później (raczej prędzej) rozerwie go ciśnienie bo jest uszkodzony, szkoda Twoich nerwów i płynu
- co do świec, jak będziesz miał interface to zobacz które cylindry nie pracują albo wypadają na nich zapłony (parametr smoothness) wtedy zamień świece miejscami z tych cylindrów ze świecami z cylindrów które pracują dobrze, jeśli będzie trwała poprawa to znaczy że faktycznie świece na tych cylindrach padły, jeśli nie będzie poprawy to to nie świece - koszt zerowy.
To tyle na początek. Powodzenia w pracach.
świece zminiłem i dalej to samo ;-/ ma ktoś schemat kabkli gnizada diagnostycznego ? bo musze je odbudować po pozarze bo niewiele zostało z kabli. weża zmieniłem i dalej gotuje i kopci na biało i płynu ubywa , musze dolewać po każdej jezdzie około litr - półtora , czy to normalne w v12?