chyba nawet większy wybór przy 18 lub 17. . . Chociaż nowe kosztują podobnie. Ja płaciłem prawie tyle samo za letnie i zimowe. Różnica może 200 zł była.
Wersja do druku
chyba nawet większy wybór przy 18 lub 17. . . Chociaż nowe kosztują podobnie. Ja płaciłem prawie tyle samo za letnie i zimowe. Różnica może 200 zł była.
@Smoku
w niemieckim dowodzie rejestracyjnym podane są dopuszczone do ruchu kombinacje opon/felg.
Jest to podstawa przejścia pojazdu przez przegląd techniczny.
Jeżeli chodzi o wypowiedz serwisu to raczej szkoda slow na temat ich kompetencji.
Cztery opony w tej samej szerokości występują tylko przy tych samych szerokościach felg co akurat w e65 występuje tylko przy 17 i 18 calach.
19, 20 i 21 cali zawsze miały dwie rożne szerokości na przodzie i tyle a co za tym idzie dwie rożne szerokości opon i to chyba wszystko w temacie :cool:
Sebek masz rację... może i nie stać mnie na e65, dlatego troszkę się zapożyczyłem i kupiłem takie, które ma ponad 11lat. Nie była to "igiełka" więc troszkę pieniędzy musiałem w nią włożyć aby doprowadzić do stanu jaki oczekuję od swojego auta. Może powinienem kupić sobie jakąś "Skodę Fabię", ale tak przynajmniej spełniam jakieś swoje motoryzacyjne marzenie;)
Nie każdego stać na nowe opony za kilka tyś. a w moim przypadku gdy zimą jeżdzę tylko 3km do pracy, do sklepu po bułki i raz na miesiąc wyjadę za miasto to naprawdę wystarczą mi opony używane. Latem jeżdzę dużo więcej i na lato mam dobre opony takie jak przewiduje producent.
Też myślę, żeby kupić np 17-stki felgi oponami, ale boję się że auto będzie śmiesznie wyglądało, bo nawet te słoneczka 19 cali, które mam obecnie nie są dla mnie jakieś wielkie, tylko normalne jak na te auto;)
Chyba mnie jednak przekonaliście i kupię mniejsze felgi 18" lub ewentualnie 17" z oponami.
Z tego co wyszukałem to najbardziej pasujące rozmiary to:
245/50R18, 225/55R18, 255/50R18, 235/50R18
225/60R17, 245/55R17, 235/55R17, 255/55R17
Co sądzicie? Czy te wszystkie rozmiary będą ok? Czy któryś odrzucić albo o jakims zapomniałem.
Dodam tylko, że raczej nie chciałbym opon szerszych niż 255 i węższych niż 225...
Edit; Znalazłem jeszcze ciekawe koła o rozmiarach 255/55r18 i 235/60r18 ale to już chyba będą za wysokie... dobrze myślę??
Prawidlowe kombinacje do 17 i 18 cali są następujące:
- 225/60 17
- 245/55 17
- 245/50 18
Moim zdaniem to najlepszy wybór w twojej systuacji - zakup używanego kompletu zimowego w 17 calach.
Tyle ze 18 tki ladniejsze i polecam 245 ;)
Ja u siebie mam 17 zimówki i spisują się już 4 sezon wyśmienicie tak że polecam :laugh:
Załącznik 6538Ja właśnie założyłem 17" i tak to wygląda....Felgi ori a opony 225/60 Dunlop SP Winter sport 3d z (*) homologacja BMW z 2012r 8 mm bieżnika - kupiłem takie używki za połowę ceny nowych!!! Jak dla mnie to rewelacja. Ale może ktoś woli nowe z 8,5 mm bieżnika......Nie wspomnę o komforcie (lato mam 21") i odciążeniu zawieszenia....a wygląd....w zimie mam to w du.....Także przemyśl swoją decyzję co wolisz. Pzdr.
Źle to nie wygląda aż tak na tych siedemnastkach. Ale jak będę kupował jednak 18-stki z tego względu że różnica między nimi w cenie jest nie wielka...
Proszę napiszcie czy można założyć taki rozmiar felg do e65:
5X120 8J X 18 EH2 IS ET 14
lub:
* Średnica 18"
* Szerokość 8J"
* Rozstaw szpilek 5X120,3
* Osadzenie (ET) 35
Powyzsze opisy skopiowałem z ogłoszeń na allegro. Chodzi mi głównie o te osadzenie ET? Czy takie jak w tych felgach może być? Czy trzeba jakieś dystanse zakładać?