I tu przydaje się manual :)
Wersja do druku
może kolega jeździł ciągle manualem i pomylił hamulec ze sprzęgłem :P
EJ EJ EJ.. spokojnie ;p jeżdżę automatem już 4 lata i wiem jak się nim jeździ... Skrzynie w samochodzie mam "sprawna".. ma jakieś małe odchyły ale co się dziwić przy przebiegu ponad 330000km.. (typu takie ze przy wrzucaniu 5tki minimalnie obroty na ułamek sekundy wzrosną no i jak jest zimno na dworzu to przez około 500m zmienia biegi jakbym miał tryb sportowy włączony, po tych 500m to ustępuje i czasem szarpnie kiedy silnik z wyższych obrotów schodzi na niższe a w tym czasie skrzynia włączy kolejny bieg.. ale jeżdżę tak odkąd ja mam i nic więcej się nie dzieje a przejechałem już prawie 40000km)
A pytanie które zadałem wcześniej tyczy się skrzyni którą kupiłem wraz z silnikiem... Gdy właściciel mi ja przywiózł (300km drogi) powiedział ze silnik i skrzynia w bdb stanie itd itd... i ze wystarczy lekko hamulec przytrzymać dodać gazu i dym leci z opon ---> to mi powiedział na końcu naszej transakcji..
No i rzeczywiście mówił prawdę bo silnik chodzi super jak na razie odpukać ale skrzynia dala d.... już po przejechaniu kilkuset km.. (opisywałem w innym wątku co się stało... ja gazu, silnik na obroty a z przyspieszenia nici ale w zamian to dostawałem tryb awaryjny)
Dlatego wywnioskowałem ze poprzedni właściciel musiał palić gumę i szaleć dlatego skrzynia poszła... Kolejny wniosek na to bo samochód poszedł na części ponieważ nim dachował i uderzył w drzewo (to z jego opowieści i jednej pokazanej fotki) wiec spokojnie nim nie jeździł...
Dlatego wcześniej zapytałem co się stanie po naciśnięciu hamulca i gazu bo myślę ze przez to skrzynia jest uszkodzona i chętnie próbowałbym ja sam naprawić..
Napewno spalone tarczki
Dodam ze na "D" podczas ostrego ruszania bylo slychac jakby sie jakies tryby o siebie zawadzały... takie "ttrrrrr" :D
koszt wrzucenia manuala 6 biegowego to około 6-7 tysi na tip top a koszt wrzucenia manuala 5 biegwego od 730i to około 4-5 tysi :)
Frajda z jazdy zdecydowanie lepsza manual lepiej przenosi moc na kółka ale trzeba wajchlować do tego manual raczej nie rozwali sie na drodze tak se bo ma chęć a automat niestety i owszem
Gdyby ktos zechcial kupic moje automaty to moze i bym sie pokusil na zmiane na manuala ;)
Cene podales razem ze sprzeglem itd...?
tak ale nie nowe tylko używane razem ze skrzynią jak nowe to plus 1300-1500zł za kompletne z dociskiem i łożyskiem oporowym
Witam.
Odświeżę wątek.
Chciałbym założyć manual, najlepiej 6 biegowy do mojej E38 730dA. Już automat mi się znudził .
Polecacie kto mógłby taka przekładkę zrobić.
Pozdro
a widziałeś kiedyś 730d w manualu 6-cio biegowym?