jak coś grzebiesz przy wtryskach to może jest odpięty czujnik położenia wału.
Wersja do druku
jak coś grzebiesz przy wtryskach to może jest odpięty czujnik położenia wału.
Witam .Przekaznik podmieniłem na inny z tym to niema problemu, a czy może być powiązane to ze mam listwę wyciągniętą ,odpięte czujniki ,przepływke i przepustnice bo jak napisałem wcześniej to chciałem sprawdzić wtryski czy nie leją ,a problem zaczoł się właśnie od rozebrania dolotu i listwy wtryskowej rozpięciu całej elektryki z tym związanej.Bo wcześniej nie było problemu może to zbieg okoliczności.
Z tego co się orientuję, czujnik położenia wału jest NIEZBĘDNY do prawidłowego funkcjonowania układu paliwowego. Nic dziwnego, że pompka nie kręci skoro nie dochodzi napięcie do przekaźnika.
Witam Panwie.Dziś pogrzebałem się zeczywiscie bez podłączonego czujnika położenia wału pompka nie pujdzie.I tyle było ze sprawdzenia wrysków oddam do fachowca niech on się meczy to nie jest zadanie do robienia na podworku domowymi sposobami.Dzięki za pomoc i podpowiedzi dużo się dowiedziałem, już wiem co jak sprawdzić.Moje doświadczenia niech będą wskazówką.Jeszcze raz DZIEKI I JAK NAJMNIEJ KŁOPOTÓW Z NASZYMI PSZCZOŁAMI.POZDROWIENIA
Jeszce co do sprawdzenia przekaźnika pompy cała procedura:
- podłączyć woltomierz do zacisków 30 i 85 w gnieździe przekaźnika, napiecie powinno wynosić 12V,
- jeśli jest inne napięcie, podłączyć woltomierz do zacisku 30 i masy. Jeśli teraz wskauje 12V sprawdzić brązowo zielony przewód czy nie ma przerwy. W przeciwnym razie sprawdzić czerwony przewód,
- włączyć zapłon i sprawdzić napięcie na zacisku 86 i masie, jeśli napięcie nie wynosi ok 12V sprawdzić czerwono biały przewód,
- połączyć zaciski 30 i 87 krótkim przewodem, jesłi pompa zaczyna pracować wymienić przekaźnik, jeśli nie sprawdzić zielono fioletowy przewód proawdzący do pompy, jeśli jest ok, wymienić pompę paliwa.
Kolory przewodów mogą się zgadzać
Pozdro
A jaka to filozofia z wtryskami. Wyjmusze listwę z wtryskami, podpinasz ten wtrysk, który chcesz spawdzić, kręcisz rozrusznkiem i patrzysz jak rozpyla.
Jeżeli chcesz dokładnie to przelew do butelki, kręcisz ze stoperem w ręku wszystkie wtryski i widzisz, czy wszystkie się zgadzają.
ja robilem inaczej wezyk paliwa na jego koncu zakladalem pompke samochodowa pompowalem 3 bary ( odrazu wtedy sprawdzasz czy regulator cisnienia paliwa jest ok bo jak pusci przelew powyzej 3 to jest ok ) i wtedy na napompowanym cisnieniu 2 kabelki pod prostownik i sprawdzalem jak rozpylaja wtryski i tyle