-
Odświeżę temat. Mam problem z kolumną w e32 z serwotronickiem, leje się z uszczelniacza nad wieloklinem na którym siedzi łapa do drążka środkowego.
1.Czy ktoś samodzielnie zmieniał ten uszczelniacz??
2.Jakie są jego wymiary??
3. Na bmwstore.pl nie ma tego uszczelniacza w schematach, jest jedynie zestaw naprawczy kolumny, co się w nim znajduje??
4. Jak najlepiej zabrać się za wyjęcie kolumny(m60b30)? Przy V8 jest ciasno, czy da się bez odkręcania belki??
Pozdrawiam Longner
-
Ja u siebie zmieniałem zwykłą przekładnię na servotronic i kumpel-mechanik, który to przekładał na swoim warsztacie powiedział że musiał podnosić silnik żeby wykonać operację, więc jeśli sam nie masz odpowiedniego zaplecza to lepiej oddaj to do roboty komuś kto je ma ;)
-
Kolego polecam Ci punkt zajmujący się regeneracja maglownic itp w Michałowicach numer na priv lub po wpisaniu w google ''regeneracja maglownic Michałowice'' wyskoczy Ci kontakt. Pozdrawiam
-
Mam zaprzyjaźniony warsztat, wczoraj poduszkę zmieniałem i olej, podnośnik, wszystko jest. Zobaczyłem wyciek. W e32 z m30 zmieniałem kolumnę na lewarku, przy m60 jest wiele ciaśniej, stąd moje pytanie o najlepszą technikę wyjęcia kolumny. Nie ma luzów, tylko ten wyciek, auto sporo stało i uszczelniacz zaczął przeciekać gdy auto wróciło na drogę.
-
Zestaw naprawczy z bmwstore.pl odnosi sie do elektrozaworu, na rysunku jest oznaczony jako RS. Ja tez przymierzam sie do konwersacji na servotronic w m60. Moja przekladnia ktora kupilem byla cala zasyfiona, nie wiem z kad cieklo i chce przed montazem ja rozebrac i powymieniac co sie da. Mysle ze wszystko da sie dokupic.
-
Wiem, że się wszystko naprawi, ale warsztat musi zarabiać, 3 dni auto nie będzie wisieć na podnośniku gdy będę szukał uszczelniacza, dlatego chciałem go nabyć wcześniej, wyjąć kolumnę, zmienić i zamontować.
-
Napisz tutaj, bardzo kulturalny kontakt, autoryzowany przedstawiciel ZF.
http://www.hydroserwis.com.pl/index.html
Zawsze pomagają. Taki uszczelniacz Ci sprzedadzą.
Jednak do starych przekładni M30/M70 jest zestaw naprawczy z BMW ze wszystkimi uszczelkami, koszt około 300 PLN. Ale faktycznie do nowszych już nie ma.
-
Rozebralem troche przekladnie, to prosta bardzo konstrukcja. Jezeli z dolu cieknie to potrzeba wymienic lozysko z uszczelnieniem, jutro zrobie fotorelacje.
Luz na przekladni bardzo latwo sie kasuje, dokreca sie imbus 5 a on dociaga ten wielkolin z zebatka do gory i zebatka ciasniej sie zazebia z ta poprzeczna co wychodzi na drazek kierowniczy. W tym miejscu tez sa uszczelnienia.
-
6 załącznik(ów)
Załącznik 6727Załącznik 6728Załącznik 6729Załącznik 6730Załącznik 6731Załącznik 6732
Cieżka sprawa z wymianą tego uszczelnienia gdyż nad uszczelnieniem jest łożysko a ono jest wciśnięte i dodatkowo zabite ( aluminium jest zgniecione widać takie kreski jak na pokrywie) aby ciasno siedziało. Ja oddam to do warsztatu na wymiane tego uszczelnienia. Jest tam jedna uszczelka lub dwie w środku ( na wałku są dwa ślady ) a palcem wyczuwam tylko jedną uszczelke.
-
Dzieki za fotki, faktycznie trzeba to oddac.
Zatem mam kolejne pytanie, posiadam zwykla przekladnie, ktora wymontowalem myslac,ze ma luzy, pochodzi z e32`87 m30b30 bez servotronica, jest caly czas zalana olejem, czy jak ja zamontuje i nie podepne wtyczki bedzie ok? W miedzyczasie bym zregenerowal ori.
Pisane tel,sorki za znaki Pl.