-
Ale masz na myśli tylny podłokietnik ?
No i właśnie tutaj ciągle mam dylemat, ale chyba mam pomysła zaczerpnietego ze starych (zayebistych) kolumn basowych diory. Mianowicie - dwa glośniki w jednej zamkniętej obudowie - jeden głośnik z odwróconą fazę lub zupełnie obcięta cewka i tylko sama membrana.
Na prawdę fajnie to grało a dało by się tym uzyskać calkiem dobry bas - oczywiście przy zamkniętej skrzyni, bass refleks do mnie nie przemawia.
Ja mam ciut utrudnione zadanie bo za ścianą mam butlę z gazem więc skrzynia będzie stosunkowo płaska. Trzeba będzie jeszcze pokombinować z rozprowadzeniem fal.
Wszystko w swoim czasie - teraz się relaksuję na ranczo :)
-
No zauwazyłem ,że na ranczo jesteś :d Ja boilera nie mam ,ale skrzynka tez musi byc max mała :)
-
Coś wymyślę, tylko musi mieć pierdnięcie i to sensowne (nie łomot ale nadawać się do każdego rodzaju muzyki). To trochę zajmie. Na pewno czeka mnie najpierw skonstruowanie skrzyni a potem podróż do znajomka z firmą car-audio gdzie będziemy dobierać głośniki :)
Koniec września - realny termin nawet :)
-
Przed jesienia temat trzeba opanowac koniecznie :)
-
Jestem podobnego zdania :)
Zrobimy tak - przygotuję skrzynię i podam Ci wszystkie wymiary itp i przygotujesz taką samą (ot - pojedziesz do praktikera, pokażesz wymiary i dotną dechy, pooklejasz matami, posklejasz duo kupy i przykręcisz gdzie trzeba).
Możemy potem razem pojechać w miejsce X gdzie każdy dobierze sobie odpowiadające mu głośniki :)
-
Spoko ,mam szwagra stolarza więc damy radę :)
-
No :)
Jeszcze tylko szwagier tapicer żeby jakieś fajne gąbki do wygłuszenia dobrał ;) ;)
A tak serio to idealne są te stożkowe. Ale to temat na potem.
Ja teraz muszę odetchnąć i spędzić trochę czasu TYLKO w fotelu kierowcy bo mi zaczyna bokiem wychodzić ta instalacja elektryczna tego auta. Chociaż nabieram mega szacunku dla inżynierów BMW. Jak na tamte lata - taka myśl...
-
Zobaczymy ,jutro muszę odnależć wzmacniacze :)
-
Tam chyba maks średnica to jakieś 25cm więc tym bardziej by trzeba pomyśleć nad skrzynią z dwoma głośnikami. Do takiej zabudowy ze średniej półki (PB czy JL itp) nie porzebujesz mega pieca.
Dobra, nie ma co gdybać - pomyślimy jak przyjdzie pora :)
-
Widze ze wszyscy sa na tym samym etapie,dajcie znac jak bedziecie cos modzic chetnie podjade jesli czas pozwoli.Bartolo w Twoim e38 jest wystarczająco duzo miejsca za grodzią a przed butlą na skrzynie?U mnie w e32 po wycieciu otworu na narty okazalo sie ze i nawet Helix Esprit 8w nie wejdzie w skrzyni.
Tymczasowo jezdzi ze mna tuba JBL gt-1200 za fotelem pasazera i daje rade(miejsca zajmuje co nie miara jednak jestem wyznawcą seryjnego wygladu i nieseryjnego brzmienia wiec skrzynia wlasnej budowy poleci w bagaj ale dopiero po zmianie butli na taka w koło bo na obecnym etapie nie idzie inaczej tego zmontować.
I zakłócenia mam straszliwe po podpieciu drugiego wzmacniacza(blaupunkt gta 460)w przednich gwizdkach.Na razie walcze z tym filtrami ale porażka (jeden przy radiu na +,drugi przed wzmacniaczami na +,filtr pętli masy na sygnale przed wzmacniaczami w bagaju)i lipa.Zostaly mi tylko chyba juz magnesy ferrytowe.Najciekawsze jest to ze nawet zanim wlącze silnik pisk pojawia sie w tweeterach przy wylaczonym radiu(a wlaczonym wzmacniaczu)a po wlaczeniu radia przycicha sporo,ale wraca po uruchomieniu silnika.Ale najlepiej posluchac na zywo:D