możesz brać ale i tak nie będziesz miał 100%pewnosci czy są aby napewno dobre
Wersja do druku
możesz brać ale i tak nie będziesz miał 100%pewnosci czy są aby napewno dobre
weź albo rób swoją jak sie da, ale chyba nie zamierzasz splanować i zakładać (tej o rzekomo małym przebiegu?) Dla pewności bym zrobił pełną obróbkę i miał pewną głowice prawdopodobnie prowadnice nie są w takiej czapce wcale zużyte wiec tą czynność bym darował po weryfikacji, więc palowanie szlif grzybków gniazd, i uszczelniacze i tyle. Bo w razie co to rozczarowanie i zły humor jak robić to samo drugi raz a to nie jest 5 minut.,
Kolego ManiacDrifting tu mam okazję kupić dwie głowice (V-ka) za cenę 3/4 kosztów remontu jednej z moich obecnych głowic a gdzie jeszcze remont drugiej..... Chociaż jeśli tym i tak będzie potrzebna obróbka to chyba na jedno wyjdzie jak zdejmę swoje i oddam je do naprawy. Albo najzwyczajniej w świecie sam zabiorę się za robotę tych głowic razem ze znajomym szlifierzem-tokarzem. Myślicie że będzie konieczność obniżania gniazd zaworowych? Moje obecne głowice są po przebiegu 370kkm i to pierwsza usterka tego silnika z tego co mi wiadomo więc to i tak niezły wynik chyba że się mylę. A jeszcze jedno małe pytanko mam. Jak będę rozkładał to czy wymieniać od razu cały rozrząd czy tylko zweryfikować jego elementy organoleptycznie i wymienić jedynie konieczne....lub np. sam łańcuch główny?????
decyzja należy do ciebie, ale ja bym zrobił remont starej.
co do rozrządu to jak rozbierzesz sam zobaczysz, jak łańcuch, ślizgi i napinacz
Silnik już w trakcie demontażu (dodatkowo padło sprzęgło :) ) A teraz ciekawostka.... kupiłem drugi silnik M60B40 w dość dobrych pieniążkach, po sprawdzeniu kompresji wszystkie cylindry mają 11,5-12 barów a 8-my 8 barów...Jaki ch.j wodę monci????? Co jest nie tak z tymi silnikami?? Gdzieś w oczy rzuciło mi się że te motory przycierają się na tym właśnie cylindrze ale czy to możliwe?? Jak na razie obydwa mają głowicę na sobie. Pytanie czy w obydwu zrzucać górę i oceniać stan obydwu tych cylindrów w jednym i drugim??? Zgłupiałem już.......
mozliwe jest że przez przegrzanie mógł ten cylinder najbardziej dostać w pupe dlatego tak słabo wypada
No dobrze ale dlaczego np nie 4ty? On też jest z tyłu tylko po drugiej stronie... W obydwu silnikach ta sama historia. Ja swojego na pewno nie przegrzałem. Mam dwa silniki....i co teraz z tym fantem dalej robić???
Nie wiem jak M60 ale M62 powinny mieć koło 14 barów, więc jak M60 ma tak samo to 11,5-12 barów to już nie jest dobry znak dla tego silnika:(
Zależy jakim przyrządem mierzysz i jaki jest prąd rozruchowy.
Raz wyjdzie 12, a nieraz nawet 13 na tym samym silniku.
Najważniejsze żeby nie było różnic między cylindrami.
12 barów nie jest jeszcze żle, poniżej 10 to już lipa, a jak mają 14 i więcej to mogą też być ulepione nagarem( ale nie zawsze)
Swoją drogą silniki m60 to nie udana konstrukcja, bo pierścienie w rowkach tłoka się wyrabiają, ale już więcej nic nie chce pisać na temat m60 bo się niektórzy obrażają i są niepotrzebne kłutnie.
Ale co jest z nimi nie tak że bolączką jest właśnie ten ósmy cylinder? Doradzi coś co robić z tymi silnikami? Czy wykonać remont jednego z nich i dalej latać? Komplet pierścieni jeszcze nie jest taki drogi żeby się na niego nie pokusić :)