ja tam na chinczykach nikogo nie oslepiam wystarczy sobie opuscic swiatla, jak nikt nie jedzie to je podnosze i widze dalej niz dlugie
wiadomo z ori nie ma porownania tylko ori pewno ze 2000 a hid 200 zl
Wersja do druku
ja tam na chinczykach nikogo nie oslepiam wystarczy sobie opuscic swiatla, jak nikt nie jedzie to je podnosze i widze dalej niz dlugie
wiadomo z ori nie ma porownania tylko ori pewno ze 2000 a hid 200 zl
Ja kupilem ori lampy poliftowe na ebay za 120 funa comdaje jakies 650 pln. Nie jest tak zle znowu.
Warto.
A ja jestem za tym zeby Wam pozabierali dowody rejestracyjne za te nie ori pseudo xenony...chyba nie bez powodu wymyslono samopoziomowanie i spryskiwacze lamp ?
Samopoziomowanie w ori działa z opuznieniem, spryski zawsze można i warto dołożyć. Prosze o jakieś inne, konkretne powody dlaczego nie!
jako mechanik miałem okazje przyjrzeć się całej instalacji i budowie świateł ksenonowych a w szczególności w e38. Sprawa wygląda tak poziomowanie nie działa tak jak to niektórzy mędrcy myślą że na każdej dziurze mu sie światła poziomują bo wymagało by to procesora min 300 mHz i silniczków krokowych tak szybkich jak wykorzystuje się w mechatronice a koszt takich silniczków jest bardzo duży. Poziomowanie to po prostu automatyczne obniżania świateł po obciążeniu samochodu zmienia się odległość kątowa na czujnikach na przedniej i tylnej osi i po ok 5 s sterownik przesterowywuje silniczki w lampach ale robi to tak szybko jak silniczki w lampach nie ksenonowych tylko że myśli zamiast kierowcy, pomijam fakt jak wyglądają te czujniki w 10 letnich autach i jak w większości przypadków działają, robi ten system więcej szkody i pożytku bo malutkie sworznie w czujnikach są wyrobione a ramienia mogą być połamane. i wtedy taki oryginał ksenon świeci w niebo. A komp pokaże tylko fizyczna nie sprawność obwodu elektrycznego tego systemu. Polecam posprawdzać. Kwestia lamp i żarników wygląda tak jedyna różnica w budowie takiej lampy polega na konstrukcji przesłony soczewki reszta lampy oprócz żarnika i silniczka jest taka sama jak w nie ksenonach. Silniczki są inne bo maja sterowanie przystosowane do podawania impulsów z sterownika. Odbłyśnik w soczewce, sama soczewka i obudowa lampy a także szkło jest takie samo. Różni się tylko napisem dc na dole które informuje że lampa to ksenon ale fizycznie w budowie nie ma różnic. Żarniki markowe typu philips, osram są lepiej wykonane i maja mocowanie typu D2S temperatura barwowa w ori 4300K. Przetwornice również są duże lepsze w stosunku do Hidów. Moja przeróbka lamp w e38 na ksenon wygląda tak: Kupuje żarniki do hidów najlepsze jakie są z metalową podporą , przejściówki na ori przetwornice , potem przetwornice od ori. soczewkę trzeba wyciągnąć i przerobić przesłonę żeby świeciła tak ---/-----/----- a nie tak jak w zwykłych H7 ---/---/, spryskiwacze są przydatne nawet w zwykłych lampach polecam zamontować, dla świętego spokoju kupuje się naklejki na pas przedni informującą o tym że jest wysokie napięcie od przetwornic świateł ksenonowych, i można tez kupić nowe szkła z napisem dc. Przetwornice montuje się w ori miejscu pod lampą. Tak założone ksenony nie będą oślepiać muszą być prawidłowo wyregulowane. Do polifta trzeba kupić lampy ori bo w zwykłych nie ma soczewki a ksenon hid bez soczewki to przekleństwo.
No i widze kolega ma pojęcie i wie jak to zrobić żeby było dobrze, ale niestety większość kierowców u nas w kraju oslepia nawet zwykłymi żarówki, a co dopiero jak zamontują xenony...
525d dzięki za wyczerpującą wypowiedź
Nawkladaja jakiegos chinskiego badziewu pod maske a potem zdziwienie ze smierdzi, dymi albo ze pożar...