Nie, nie swieci, ale wlasnie w tym module wystepuje blad o zwarciu do masy. Bede kombinowac i po kolei odlaczac/podmieniac, cos w koncu wyjdzie:) O wynikach poinformuje.
Wersja do druku
Nie, nie swieci, ale wlasnie w tym module wystepuje blad o zwarciu do masy. Bede kombinowac i po kolei odlaczac/podmieniac, cos w koncu wyjdzie:) O wynikach poinformuje.
Po odłączeniu klem akumulator ma 12 Volt ? Jeśli dalej ma 10, to sugeruje, że jedna cela ma zwarcie.
Pobór 2-3 A nie powinien powodować spadku napięcia o 2 volty.
Tak, tez spada do 10V, ale nie ladowalem jeszcze aku prostownikiem. Zaskakuje mnie wlasnie to, ze napiecie nigdy nie spadnie do poziomu, gdy rozrusznik juz nie zakreci (mimo poboru, ktory opisalem wczesniej). Podjade do warsztatu i sprawdze baterie, da to jakis obraz.
Nawet rozładowana bateria powinna mieć napięcie 12 V, pomijając przypadki, kiedy jest wydymana całkowicie.
Tuż po naładowaniu powinna mieć 12,8 - 13,2. Jeśli po odpięciu prostownika po chwili masz poniżej 12 V, to zwarta cela w aku na 100 %. Ponadto, większość urządzeń elektrycznych po podaniu niższego napięcia, pobiera większy prąd, niż nominalnie, co grozi ich uszkodzeniem.
Dlatego ważne jest utrzymanie akumulatora we właściwej kondycji.
Bateria sprawdzona i wymieniona, kropnieta byla jedna cela. Teraz pozostawiam auto do ostygniecia i rano multimetr w rece i sprawdzam czy dalej taki pobor wystepuje.
Miałeś gwarancję na aku ? Może uda Ci się zareklamować, chociaż w przypadku baterii to dość trudne.
A pobór sprawdź i znajdź prądożercę, bo następną baterię szlag Ci trafi.
Tak, na gwarancji. Bez szemrania mi wymienili, byla walnieta cela:rockon:. Teraz pali od strzala. Zamowilem nowy ekran, bo ewidentnie po testach ten jest sprawca calego zamieszania:mad:
Cala navi z telefonem sam zakladalem, wiec nie mam alarmu z GPS prawdopodobnie:smile: Ale co odkrylem, to wysokiej czestotliwosci, ledwie slyszalny dzwiek, cos jakby alarm, dobiegajacy spod maski w momencie kiedy przekrece zaplon. Za cholere nie moge zlokalizowac skad to, co to:mad: Moze jakis zwiazek ma z rozladowywaniem.
ten dźwięk to chyba standardowy coś mi się kojarzy
co do navi to alarmy potrafią bardzo chytrze być ukryte i podpiete w dziwnych miejscach.... a pobór jest nie rm gdzie alarm... mi nawet elektryk po dniu rozłożył ręce.... :-P. z tym alarmem to tak tylko strzelam, tak na prawdę to szukaj gdzie zwarcie, odpinaj podpinaj i patrz czy ciągnie.... nie zazdroszczę :-P