Cytat:
Zamieszczone przez na-piechote
Wszystko w aucie moze sie zesr...ć, ale nie hamulce i uklad kierowniczy!
To samobujstwo! Ja bym nie odpuscil! :o
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez na-piechote
Wszystko w aucie moze sie zesr...ć, ale nie hamulce i uklad kierowniczy!
To samobujstwo! Ja bym nie odpuscil! :o
Patrze jeszcze raz na te zdjęcia i po prostu nie wierzę ;D
Zdolni chłopcy ... szkoda słów ....
Kazdy moze popelnic blad... ale ten koles poszedl po bandzie!!!
To powinien być ostatni błąd jaki popełnił w kontaktach z samochodami.
nie chce zakładac nowego tematu bo moj dotyczy tez hamulcow
a wiec tak wczoraj wymienilem klocki i tarcze na noweczki przod tarcze jurid i klocko ori tyl tarcze bosch i klocki textar i jedna tarcza tylna prawa jest fioletowa przegrzana jakas dzwonilem do mechanika i powiedzial ze to zle ulozenie klockow z tarcza i ze przejdzie jak odebralem auto i przejechalem okolo 10 km felga byla bardzo goraca i tarcza tez a inne pozostale 3 ok teraz juz sie tak nie grzeje ani tarcza ani felga ale przebarwienie z przegrzania pozostalo i teraz pytanie czy to moze miec wplyw na efektywnosc hamowania no i przyczyne przebarwien???
pozdrawiam
A sam to wymieniales, czy mechanik.Cytat:
Zamieszczone przez ADASIO
To przefrzanie bedzie ialo zly wplyw, bo tuz po wymianie, trzeba dosc delikatnie pojezdzic jakies 70-120km z lekkim tylko hamowaniem, aby nie przegrzac hamulcow poki sie nie "ulożą'' i nie przytrą.
Jak je przegrzaleś, to klocki mogly sie przypalić lekko, a w efekcie się szybko posypią jak zprasowany proszek.
Jeśli Ci to mechanik wymieniał, to źle złożył hamulce (może zacisnął klocki) - teraz w ramach reklamacji ma Ci je wymienić, bo nie najeździsz na nich długo.
Zacisk hamulcowy masz w tym kole do wymiany- dziwne ze mechanik tego nie sprawdzil bo napewno tloczek nielatwo dal sie wcisnac, a teraz tarcza jak i klocek/i co o nia tarly, nadaja sie do smieci- a skoro nawet i felga sie rozgrzala to cale 10km tarlo bez przerwy i to dosc mocno :(Cytat:
Zamieszczone przez ADASIO
wiec tarcza zwichrowana i klocek/i zweglone= do wymiany
Tak, znaleźć pewnego mechanika to wielki problem.
Co do tarcz i klocków to nie jest problemem to, że się rozgrzały. Problem polega na tym, że rozgrzany klocek po skończonym hamowaniu dalej przylegał do rozgrzanej tarczy.Bardzo często widzę takie zachowanie na ulicy.Gość ostro hamuje przed światłami i gdy się zatrzymuje nie zdejmuje nogi z hamulca.W tym momencie klocki z tarczami prawie się spawają.W miejscu przylegania następują mikronaprężenia i tarcza faktycznie może się zwichrować.Zacisk niekoniecznie musi być do wyrzucenia.
A przewody hamulcowe to mistrzostwo świata. :(
ADASIO, znamy sie przecież, a do Krakowa masz niedaleko.
W samym Krk mam dobrego i taniego (jak dla mnie taniego) mechanika do takich rzeczy jak zawieszenie i hamulce.