U mnie jak jest napis CODE na nawigacji, to też nie kręci rozrusznik.
Dopiero po wpisaniu kodu zabezpieczającego można odpalić silnik.
Wersja do druku
A po odłączeniu aku, CODE się nie kasuje ? Może niech złączy klemy na kilkanaście minut i skasuje CODE razem z błędami ?
Awaryjna deaktywacja kodu:
1) odłączasz akumulator
2) czekasz trochę ponad 5 minut
3) podłączasz aku
4) przekręcasz kluczyk w pozycję ACC (działa radio, ale kontrolki się nie świecą)
5) czekasz, aż licznik odmierzy 15 minut
6) jak zobaczysz PPPP, możesz uruchomić silnik
No i to się może czasem przydać ;-)
No nie pomyślałbym, że kolega ustawił sobie CODE, a potem nie może odpalić, bo go nie wpisuje.
Jednak wiem, że czasem się głupoty dzieją jak przysiada zbytnio napięcie podczas rozruchu.
Jednakże jak kolega mówi, że przekręca kluczyk i nic się nie dzieje to znaczy, że nie dochodzi 12V do rozrusznika. Zatem nie jest to wina akumulatora.
Panowie a jak to wygląda z tym code bo po przekreceniu kluczyka nigdzie na ekranach nie pisze ze mam wpisac code.
On sam jest podswietlony biala czcionka a po przekreceniu w pozycji odpalenia zmienia sie na czarno ... Czy to oznacza ze samochod ma wpisany kod ?
tak jak na foto
http://img9.imageshack.us/img9/8659/bmwe38740i.jpg
Panowie jak macie po odpaleniu code jest na czarno ?
sprawdzilem funkcje code jednak okazuje sie ze nie mam ustawionego kodu samochod dalej nie odpala co jest przyczyna ?
a bezpieczniki pod maską sprawdziłem ?
Cześć jak dla mnie szukałbym w akumulatorze. Ja wymieniłem na Bosha 90 w tym samym modelu co Twój i nie mam problemów. Jeżeli auto stoi parę dni bez ładowania to nawet w instrukcji do 750 il napisane jest, że akumulator powinien zostać rozłączony, jeżeli przestój przekracza dłużej niż 7 dni.
Może to troche poza tematem. Miałęm taki problem w mercedesie CL500, odpalałem drugie auto z kabli. Auto odpaliło bez problemu , a moje już nie. Okazało sie, że spalił się jakiś moduł w silniku. Dopiero później dowiedziałem się, że mercedes nie lubi różnic napięcia, nie wolno go nawet odpalać z kabli, tylko przez prostownik. Może w bmw jest tak samo.