-
Godzi to zajęło mi sporo, bo poukładać wiązki tak jak mają być to = prucie środka. Wiercenie otworów w zderzaku sobie daruj, bo ja tez miałem czym i nie wyszło najlepiej z uwagi na na belkę, o zamocowaniu czujników też zapomnij bez dokładnego wycięcia i profilu belki.. Poległem i zanabyłem oryginalny zderzak tylny pod pdc. Wolałem polakierować i mieć tak jak być powinno. Moduły i wiązki pod kanapą tak jak 750IL mówił..
Co do wiązki pod przycisk, to nie byłbym taki pewien czy jest w każdym aucie.
-
a przypomnicie mi. czujniki maja takie obraczki i sprezynki. nimi mocuje sie do zderzaka czy to wyglada tak:
czujnik-zderzak-belka-sprezynka-obrączka
czy jest czujnik-zderzak-sprezynka-obraczka
jak jest?
ja mam obrysy tak wiec czy wytnę to czy tamto to nie robi mi roznicy, DREMEL czyni cuda w plastiku(tylko bez browarów)
zderzak ma idelany w oryginalnym lakierze nawet czarny srodek nie byl malowany.
jeszcze mam hak, w starej wycinalem dziure wlasnie pod hak i obrysy. troche bylo roboty
a te tylne srodkowe dlaczego sa kwadratowe, mozna by zamolzyc zwykłe?
juz wiem jak to jest, czyli czujnik-zderzak-belka-sprezyn-obraczka
mozna w belce wieksze dziury zdrobic a na czujnik zastosowac dystanse zeby zastosowac oryginalne obraczki ze sprezynami. to pikuś. zaden problem
znalazlem ze montuje sie 6 godzin ale to chyba bez wiercenia
-
Te obrączki na czujnikach stykają się bezpośrednio ze zderzakiem. Belka jest tylko wzmocnieniem i ma ona większe otwory, żeby swobodnie założyć sprężynkę i nakręcić te nakrętki.
Jeśli chodzi o wtyczkę do włącznika od PDC to jest ona standardowo zwinięta w okolicach hamulca ręcznego i widać ją po zdjęciu tylnej części tunelu środkowego. Następnie trzeba ją przeciągnąć pod przednią częścią i poprowadzić do przycisku. Jeśli auto nie ma wiązki to daremne jest jej szukanie.
Wiadomo że najmniej pracy jest kupując ori zderzak pod PDC ale ja w pierwszym podejściu również przerabiałem swój zderzak pod te czujniki. Wzmocnienie miałem ori aluminiowe z otworami, zaś w plastiku wycinałem otwory dobraną rurką rozgrzaną do czerwoności i była to szybka akcja.
-
coraz bardziej mi swita ze mam ta kostke pod tunelem, poszukam swojego starego tematu. kiedys pytaelm sie o luzne kostki
hehe, mam
http://7er.pl/showthread.php/16666-o...t=czego+kostki
czarka tekst:
Jeśli chodzi o kostkę numer 4 to jest to na 100% kostka od włącznika PDC tylko że jest zwinięta i leży przy ręcznym.
cos wlasnie zaczelo mi switac ze jednak mialem taką kostkę :)
a glosnik pdc jest z tylu z lewej strony?
powiem wam ze wyciecie to nie lada wyzwanie, ale mam dwie próby, mam dwie listewki bez dziur
http://allegro.pl/bmw-e32-popielnicz...895420020.html
jak patrze na to to juz sie boje
ale moze sie uda, najgorsza jest góra i dół otworu, trzeba wysiac drewno a podklad aluminiowy pozostawic bez zmian
na szczescie mam dwie popieliczki
:) drewno zrobione
wiazki uzlozylem juz 20%, robie na raty. kabli od tylnego glosnika szukalem 10 min, schowali pod takim wygluszeniem z klejem. oslabienie, stracilem czas.
z tyłu tylko zostalo zrobic dziury w zderzaku a z przodu puscic progiem i tez dziury w zderzaku.
jeszcze zamontowanie przelaczika i wymiana listwy popielniczki
-
od pdc mialem tylko przednia belke aluminiowa.
modul. wizke pdc od czujnikow pdc.
wiazke oczywiscie w aucie do przyciskow i glonikoww.
wiecilem listwe pod wlacznik. przedni zderzak. puszczalem wizke. wiercilem tylna belke i tylny zderzak i montowalem kpl. welur do bagaznika.
zajelo to 3+1.5+11 godz.
powiem tak: nastepne e32. z pdc kupie.
jedyna zaleta to ze w promocji od naszego forumowicza za pdc kpl. i kpl welur bagaznika zaplacilem 650zl i to jest plus. patrzac na godziny to zle nie wychodzi przy takim pomysle.
nie kupowalem zadnych innych czesci i nic nie lakierowalem. dzis nie ale jutro bede zadowolony.
czas razem ze sprzataniem po balaganie
-
A ile browaru przy tym poszło?
-
zero................. poszly dwa jak przyjechalem do domu po 20, wypilem i poszedlem spac