No wlasnie to o czym piszesz zalatwia kodowanie :)
Naprawa pixeli na nowych tasmach - wtedy na kilka kolejnych lat bedzie spokoj - 220zl pod warunkiem ze nikt tam wczesniej nie pchal lap i nie pomasakrowal mechanizmow
Wersja do druku
u mnie piksele to żaden problem wszystko działa tyle że wskazówki mam od kupna pozamieniane, ta z ekonomizera jest na wskaźniku temp. płynu chłodniczego a na ekonomizerze jest ww. wskazówka. Chciałem to pozamieniać i tylko się uszkodziła ta miedziana "sprężyna". Zauważyłem też że obie wskazówki są przyklejone :/ to już bardziej się opłaca wymienić zegary, chyba że znacie kogoś w warszawie kto by wymienił mi wskazówki od ekonomizera i temp. płynu chłodniczego?
Ja naprawiam zegary. Wymieniam silniczki i taśmy. Koduję.
Chętnie od kogoś kupił bym taki zestaw zegarów ale to dopiero w przyszłym miesiącu lub pod koniec grudnia
i stal sie problem bo zegary padly mi calkiem prendkosciomierz oszukuje o jakies 15km paliwo nie dziala temperatura tez a obrotomierz staje na 4 tys i bende musial wymienic moje pytanie czy zegary z 2,8 r6 benda pasowaly do 3,5 v8
mi nie spasowały nie dało rady zmienic VIN w zegarach najlepiej szukaj z 3,5 v8 mi podeszły od e39 z tego samego roku i ten sam silnik i z wgraniem vin-u zero problemu i z zaprogramowaniem tez
Witam, Panowie nie wiem o co chodzi wam z tym kodowaniem. Zmieniajac zegary nic nietrzeba kodowac. Musicie przepiac modul ktory jest za zegarami i w nim sa zapisywane wszystkie informacjie (ike - to jest ten modul co wpina sie te 2 kostki). Liczniki same w sobie nieposiadaja zadnych zapisanych informacji. A pisze to bo sam wymienialem zegary 5 miesiecy temu i wszystko dziala. Pozdrawiam
może ktoś na forum podzieli się jak zaprogramować takie zegary ?
Nie zawsze da się przez gniazdo zakodować nowe zegary. Moduł z tyłu był montowany do 98 roku. Późniejsze już mają wszystko w jednym i to głównie z nim są problemy. Mowa o kodowaniu vin przebieg. Ze starszymi nie ma problemu. Za to w starszych padają często te moduły. Zegary różnią się tarczkami a dokładnie skalą poziomu paliwa i wskazaniem biegów jak ktoś ma automat. Tego nie da się zakodować. Są dwa rodzaje wskaźników biegów. Są inne polaczenia na płycie. Np jak ma się palić p to pali się 2. Jak ma być n to pali się p i tak dalej. Powodem tego są różne skrzynie. Stara ma inne ułożenie diod a steptronic ma inne. Tak naprawdę tylko na to trzeba zwrócić uwagę. Skalą pojemności baku jest inna. W niektórych jest podana w litrach a niektórych są ułamki. Pojemność baku jest kodowana komputerem. W poliftowych dochodzi problem z dsc i czujnikiem konta skrętu. Nie zawsze chce to działać poprawnie.
Wymiana licznika nie jest do końca dobrą sprawą. Jak będziecie mieli szczęście to zadziała ale miałem wiele przypadków gdzie były problemy.