Ponawiam pytanie i prosze o odpowiedz.posiadaczy takich skrzyni albo kogos co cos wie na ten temat.pozdrawiam
Ponawiam pytanie i prosze o odpowiedz.posiadaczy takich skrzyni albo kogos co cos wie na ten temat.pozdrawiam
Kolego - blok zaworowy, czy inaczej płyta sterująca jest wewnątrz skrzyni.
Jak wypuścisz cały olej i zdejmiesz miskę olejową, zobaczysz w czarnej obudowie filtr oleju a nad nim metalowy sporych rozmiarów kloc z zaworkami po jednej stronie i podłączonymi do nich kabelkami. W tej płycie jest pełno rowków, które mają kluczowe znaczenie dla pracy skrzyni. I jak są zabrudzone a ty wlejesz świeży olej, może zdarzyć się, że brud zostanie wypłukany i osiądzie w innymi miejscu (np. zapcha światło jakiegoś otworka) i spowoduje to pogorszenie smarowania czy inne nieprzewidziane skutki, łącznie z padnięciem, zatarciem się, czy co tam akurat się wylosuje.
Nie masz google? Nie używasz szukajki na forum?
Jeśli zadajesz takie podstawowe pytania, to odradzam ci zabieranie się własnoręcznie za wymianę oleju, a broń Bosch od rozkręcania sterownika...
jest jeszcze coś takiego,Liqui Moly 2512 Automatik Getriebe Reiniger http://moto.allegro.pl/liqui-moly-pl...712274664.html można by zastosować, skoro LM sprawdza się w silnikach to skrzyni nie powinien zaszkodzić
Skrzynia to raczej 5HP24, rocznik wskazuje na zieloną tabliczkę.
Ale uwaga -- mogła być zmieniana i trzeba sprawdzić konkretnie jaki model i KONIECZNIE jaki numer wersji skrzyni (zaczyna się od 1058 000... ).
To jest istotne, bo np. numer 1058 000 005 i 009 miały inne elementy w koszu F i inne KITy naprawcze.
Sama wymiana oleju:
- kupuje się:
1) uszczelkę miski
2) filtr oleju
3) olej
Zielona tabliczka = olej Esso/Mobil LT 71141
Dzieki wielke hatecraft za odo.a teraz pytanie gdzie ten olej dostane bo nigdzie nie mogie w necie znalezc? W jakims aso albo gdzies?
A jesli nie bedzie zieolen tabliczki to olej iny mabyc?
No i co z ta adaptacja skrzyni po wymianie oleju trzeba zrobic ta adaptacje?
Ja kupowałem pojemnik 20L LT 71141 u dystrybutora Mobil 1 w Warszawie.
Jeśli tabliczka jest czarna, to inny olej, ale to zależy od oznaczeń na czarnej tabliczce -- nie powiem teraz jaki, bo nie wiem.
Adaptacja -- to ryzykowny zabieg. Jak już nic nie pomoże, to zrób, ale dopiero wtedy.
Może to doprowadzić do jeszcze gorszej pracy skrzyni.
Reset adaptacji robi się zawsze po remoncie skrzyni, a po samej wymianie oleju nie. ZF wyraźnie ostrzega, żeby to zostawić dla ich serwisu.
no wlasnie a jak jest z tą płukanką naprawdę? To moze ja zamowie plukanke i nie bede juz musial jechac do Saberg ZF w Dortmund?? Bo ja wlasnie.o to sie boje zeby mi sie nic nie zapchalo.
Ja bym nie ryzykował. Wiem że kusi, ale póki działa, to nie ruszać. Zbieraj kapustę na wizytę w Dortmundzie i będzie ok. Ja sam mam taki zamiar podjechać w styczniu/lutym.
gdzie jest wgogole ten Dortrumnd ? To jest firma ZF albo jakaś filia ? Ile to kosztuje (mniej więcej ) 1 tys , 3,5 ?
Pozdrawiam i fajnie ze więcej ludzi się dorzuciło do debaty :-)
P.S.
Shell Donax TX ( na stronce shella jest ze niby on pasuje )
Castrol Transmax z taki olej jest łatwo dostępny ,bynajmniej Trasnmax Z ?Myślicie że on mógłby być tak samo jak LT71141 ?