Dr. Kafarek pewnie jeszcze śpi :D
Wersja do druku
Dr. Kafarek pewnie jeszcze śpi :D
Nie śpi :P Dzieci nie dają ;)
Powiem Ci że BE0776 - BMW BAVARIA C PROFESSIONAL jest dość rzadko spotykanym zestawem i w sumie miałem ze 2 razy coś takiego w rękach, więc doświadczenia jak z BE 1801 C Professional RDS nie mam.. Jednakowoż są to praktycznie dwa bliźniacze zestawy.
BE0776 - był pierwszym dwuczęściowym zestawem, który powalał na kolana jakością dźwięku. Ponieważ był prototypem, miał kilka fackupów ale to drobnostki ;) Szybko wydano jego ulepszoną wersję czyli C professional RDS BE1801. Od tego momentu do E32 pakowano tylko to, a zapasy BE0776 szły do E34. Chyba że zamawiający miał inne życzenie ;)
BE1801 - oparty na BE0776 dwuczęściowy zestaw, który rozpieścił kierowców topowych modeli BMW z lat 90-tych ;).
BE2450 - to co BE1801, ale już w jednym pudełku. Jedni twierdzą że to gorsze rozwiązanie, inni że lepsze bo w jednym kawałku. Prawda broni się sama, bo gra to lepiej niż BE1801 (brak strat przesyłowych na kablu). Minusem jest niekompatybilność z wiązkami typowymi dla HiFi SS w E32 i E34 (brak przewodów głośnikowych przy radiu z przodu - te są z tyłu przy tunerze)
Co do rzekomego RDS-u u Ciebie, to nie jest to RDS. Jest to analogowa identyfikacja stacji i nie każda stacja radiowa to nadaje, stąd jak sam widzisz tylko niektóre Ci coś tam piszą na wyświetlaczu
Modele Professional współpracują z wyświetlaczem w liczniku za pomocą dwóch linii (LAC i DAC), nie jest to jeszcze I-Bus jak już w przypadku BE2450 (kolejny plus dla tego Beckera)
Jako odwieczny audiofil i elektronik z zawodu mogę powiedzieć, że tak jak grały radia samochodowe z lat osiemdziesiątych dziś grają tylko systemy Denona, niestety nie mam na zbyciu 10 k na sam przedwzmacniacz przedwzmacniacz :)
Oczywiście pomijam dedykowane kompletne systemy JBL oraz Bose w Lexusach i Lanciach, grają bajkowo.
W każdym razie dużym minusem są głośniki w naszych e32, już w latach osiemdziesiątych wiedziano, że Nokia nie ma pojęcia o przetwornikach, a oni to pakowali jeszcze w e38, nie wiem kto za tym stał.
W każdym razie stare Beckery z Merców poprawiałem w środku i po tym zabiegu to naprawdę jest kosmos.
No chyba, że ktoś nie słyszy, wtedy to inna bajka.
Mam w/w radio, nawet 2szt na zapas. Niestety nie wyświetla mi na zegarach. Które przewody są za to odpowiedzialne. Moja instalacja w autku została przerobiona przez poprzedniego właściciela. Był tam system C profesional i auto zostało z niego wykastrowane. Przewody głosnikowe zostały poprowadzone z tylnej części do radia. Prosze o informację jak zidentyfikować tą wiązkę która idzie do wyświetlacza w zegarach ??
Wiem tylko że do wyświetlacza w zegarach idzie kostka z dwoma kabelkami i jest ona mniej więcej w okolicach włącznika od halogenów. Sprawdź bo jest ta kostka chyba w każdym aucie, a skoro masz wiązkę od professionala to musisz mieć i wtyczkę do niej.
I tą kostkę się wpina w zegary ?? w którym miejscu. ?? Ostatnio rozbierałem całą deskę i jedynie znalazłem jedną kostkę niepodłączoną w okolicach panelu klimy. hm.. coś czuję że będzie z tym przeprawa.
Mój błąd, teraz sprawdziłem - mam pokombinowaną kostkę z oryginału była na iso i z iso na przejscie bmw. Muszę to wywalić i dokupić kostkę oryginał bmw i mam pytanko czy kostka do hifi profesional jest inna niż do zwykłych instalacji z fabrycznym radiem ?
Ech... używać szukajki ;)
http://7er.pl/showthread.php/15215-E...ie-do-licznika
Kafarek czy takie podlaczenie mozna rowniez zastosowac do professionala ? Czy to tylko jest do c-professionala ?
Dokładnie.. Ogólnie nie powinno to działać, ale działa :]
Podłącz sobie wg schematu podanego stąd: http://elektron.pol.lublin.pl/users/...e/multipar.htm
Poczytam to sobie jutro na spokojnie moze i u mnie będzie się wyświetlało:p