-
Sasiedzi to juz mnie znienawidzili za kotlowanie wachy na postoju cewki sprawdzalem na odpalony nawet nie wiem jak by to mozna bylo zrobic bez. Kosc od Dme sprawdzalem przy okazji walki z sondami lambda jest przeczyszczona i nasmarowana kontakt sprayem na zlaczu chyba ze chodzi o polaczenie kabel-pin tam w sumie nie zagladalem ... Co do masy powietrza to tak jak napisalem wartosciami a przeplywka nowex pewex bosza oryinal wiec nie powinna wysiasc po dwuch miesiacach i przeklamywac tym bardziej ze w czasie jazdy wszystko jest ok spalanie super bo 16;5 delikatnie jezdzac miasto trasa okolo 11-12 chyba ze sie wloke
-
Wiec sprawa wyglada tak sprawdzilem wtryski i cewki jeszcze raz podpiecie wszystko jak nalezy komp wywala blad po odpieciu na odpowiednim cylindrze wymienilem jeszcze termostat pogmeralem przy srubce od wstepnego uchylenia i praktycznie nie telepie czasem mu sie zdarzy delikatnie wibrowac ale tylko chwile po zatrzymaniu i ustaje obroty wolne sa w okolicach 700-710. Engine roughness dale swieci poza skala na 6 i 8 garku odpowiednio 1600 i 1100 skala do 1000 i teraz czemu tak sie dzieje cholera ?
-
skoro jest na tych cylindrach poza skalą to znaczy że na tych cylindrach jest problem i nie przepala na nich tak jak powinien , u kolegi w m52 2.5 jest to samo telepie na wolnych jak cholera i wypada zapłon ale rytmicznie i 6 i 4 cylinder grubo poza skalą a czasami mu odbije i chodzi równiej i wtedy 6, 4 dużo mniej odstaje od reszty, ja obstawiam albo regulatory albo coś z zaworami .
-
a może czujnik temperatury który reguluje dawką paliwa na zimno jest dobrze a na gorącym dalej dozuje duże ilości myśląc że jest zimny i nie przepala, a może czujnik położenia wału i wałka rozrządu słyszałem że nie zawsze wykazują błędy na kompie
-
Czujnik temperatury tak się nie objawia. Nawet z odpiętym samochód jak zimny, powinien ładnie odpalić i rozgrzać się, a nawet jeździć. Testowałem kilkakrotnie kiedyś. Sam czujnik kosztuje chyba z 60 zł, więc jak masz podejrzenie, to wymień. Ja wymieniłem sprawny na nowy, dla pewności.
Natomiast czujnik położenia wałka robi różne cuda jak szwankuje - mi działał zazwyczaj, ale robiły się różne cuda. Czasem jak jest chłodniej (poniżej 10) to silnik strzelał i przepalał, ale to na wszystkich cyl. Po wymianie wszystko ucichło, łącznie z błędami wykazywanymi przez czujniki stukowe.
-
Jeżeli nierówna praca się pojawia na gorącym to Najprawdopodobniej miałeś problem z wtryskami gazowymi co spowodowało uszkodzenie mechaniczne głowicy na tych cylindrach. Miałem już kilka takich przypadków. Jak wtryskiwacz gazowy źle dawkuje to zawory dostają mocno w dup... Efektem jest wygniecenie gniazd zaworowych. To wiąże się z luzem zaworowym a dokładnie luz się zmniejsza. Hydroregulatory mają swój zakres pracy. Przy zagrzanym silniku kończy im się zakres regulacji i pojawia się nierówna praca bo zawory są podparte. Jest na to prosty sposób ale nie jest to profesjonalne. Daje się do tokarza zawory z problematycznych cylindrów do skrócenia lub remontuje się głowicę.
-
co prawda mam M52TU ale mam podobnie chociaż jak przełączam na LPG to sprawa się uspokaja, u mnie są już troszkę zużyte kostki od wtrysków PB.