a jaka powinna być prawidłowa wysokość??na działającym nivo??
sorki za OT
Wersja do druku
a jaka powinna być prawidłowa wysokość??na działającym nivo??
sorki za OT
Podnosisz klamkę od strony kierowcy i trzymasz a zamek sam się rozgrzewa...a potem na luzaku przekręcasz kluczyk.A co do amputacji nivo to jeszcze trzeba wymienić sprężyny od takiego auta bez nivo i w tym wypadku w grę wchodzi tylko 735i lub 740 w krótkiej wersji.
Witam, odświeżę temat gdyż chodzi właśnie o to NIVO. Kupiłem 750 iL jednak jest do zrobienia przewód gdyż gdzieś w okolicach tylnego nadkola jest wyciek i cały płyn wycieka ze wspomagania a chcę zapobiec zatarciu pompy. Nie chcę wyrzucać NIVO i zakładać zwykłych amorków. Chodzi o to, ze muszę jakoś zapobiec dostawaniu się płynu do układu NIVO gdyż z Warszawy muszę dojechać do Poznania :P Jak się za to zabrać? Czytałem, żeby rurkę od NIVO wprowadzić do zbiorniczka z powrotem. Czy tak można i jak to zrobić w miarę szybko? Czekam na odp. Pozdrawiam.
Kupiliśmy kilka lat wstecz 750iL z takim samym wyciekiem.
Pompa sie nie zatrze jeśli ktoś na tym długo wcześniej nie jeździł.
Nie wiem co za patent opisujesz powyżej, ale zbiornik jest ciśnieniowy więc brzmi to nierealnie.
Obspawaną nakrętkę zakręć na przewód przed wyciekiem. Zalej płyn i wracaj.
Wyszystko zależy gdzie wycieka. Jeżeli na wejśćiu do regulatora wyskokości z pompy to można tam odłączyć i zaślepić na regulatorze po wcześniejszym podniesieniu lekko auta na amortyzatorach. Potem dorobić rurkę od wyjścia nivo z pompy do wyrównawczego i jest ok. Jeżeli leci gdzieś między regulatorem, a amortyzatorami(i to najprawdopodobniej będzie tam, skoro mówisz, że w okolicach nadkola) to zostaje laweta, bo autem z Nivo zupełnie bez ciśnienia z tyłu będziesz leżał na ziemi, nie mówiąc już o wchodzeniu w zakręty na nierównej nawierzchni.
ALe czy naprawdę tak mocno leci, że schodzi cały płyn. Może wystarczy co 100km dolewać w zbiorniku wyrównawczym do sitka i będzie ok?
A jeżeli leci to można zaślepić ten wyciek np jakimś wężykiem wysokiego ciśnienia i przykręcić obejmami? nie wiem jak mocno leci, muszę kupić odpowiedni płyn i wlać po całości. auto stało i pewnie wszystko wyciekło.
No to zobacz najpierw jak mocno leci, bo to że jest mokro to w 90% nieserwisowanych nivo tak jest. Nie możesz tego zrobić żadnym wężykiem, zauważ, że tam rurki są stalowe(więc jak chcesz to zrobić, żeby było szczelne), samo nivo dużego ciśnienia nie ma, ale jak zaczyna zawias pracować to pojawiają się duże ciśnienia między zamortyzatorem, a gruszką. Jedyne miejsce gdzie możesz zastosować gumowy przewód to od wyjścia nivo z pompy, tam ciśnienie nie jest duże, podobnie jak powrót z regulatora wysokości do zbiornika wyrównawczego.
ok będę tego doglądał z Kubosh'em jak bedziemy go ogarniać. ile litrów wchodzi do pompy wspomagania i nivo tego oleju ? albo na ile mam się przygotować :D może faktycznie mocno nie leci i bedzie mozna dolewać.