12V na kabelku sterujacym- mozliwe tylko w przypadku jak masz gdzies zwarcie z grubym zasilajacym lub zle zmierzyles...
Info o temp powietrza DDE dostaje od przeplywki.
DDE o temperaturze w dolocie dostaje informacji z czujnika temperatury który jest wbudowany w przepływomierz. Ma on duże znaczenie bo jest brany pod uwagę przy obliczaniu masy powietrza dostarczanej do silnika. Jak najbardziej może wzrastać na postoju bo nie ma takiego przepływu powietrza, żeby go schodzić.
W testach temperatura zewnętrza to odczyt z czujnika temp. zewnętrznej w nadkolu, tyle że bez korekcji. Po korekcji wartość widzisz na liczniku.
Normalna temperatura pracy to ok. 90*C, taką wartość trzyma u Szajboosa, jeśli jest niższa tak jak u ciebie to najprawdopodobniej termostat do wymiany. Pierwsze 730D nie miały termostatu spalin, pojawił się nieco później.
Z wisco warto uważać. W jednej sztuca u nas na warsztacie zablokowane wisco narobiło już szkód(maska, wygłuszenie, węże chłodzenia, obudowa wisco), tyle że to było 735i.
Co do sterowania wentylatorem to najlepiej podłączyć oscyloskop i zobaczyć jakie są przebiegi na wyjściu po włączeniu klimy, albo po wysterowaniu ręcznie za pomocą np. inpy.
Dodam od siebie że koroduje styk na czujniku temp silnika i jest wtedy zaniżana temperatura. Oczyszczenie styków pomaga. Normalna temp to właśnie około 90-95 stopni. Sprawdzenie termostatu to prosta sprawa. Chłodnica ma być zimna do temp otwarcia termostatu. Czyli jak odpalisz zimny silnik i po 5 minutach po odpaleniu chłodnica jest ciepła to znaczy że termostat jest niedomknięty. Inny test to macanie węży po mocnym zagrzaniu silnika. Jak komp pokazuje 70 stopni a węże parzą to problem po stronie czujnika.
Czujnik temperatury zasysanego powietrza nie ma wpływu na klimę.
Czujnik temp zewnętrznej w nadkolu jak już.
Jak będzie małe ciśnienie w klimie to wentylator od klimy się nie włączy. W tym przypadku jest brane tylko ciśnienie czynnika chłodniczego. Niestety inpa pokazuje tylko napięcie z czujnika ciśnienia a nie ciśnienie. Nigdy nie zagłębiałem się przy jakim napięciu się włącza went. Wychodzę z założenia że jak w dde nie ma błędu na wentylator to jest ok i zawsze mi się to sprawdzało. Wentylator jest testowany i jakakolwiek usterka w obwodzie wentylatora skutkuje błędem. Jak nie ma błędu to powinno być ok. Z resztą inpą można włączyć wentylator.
No to bede musial uruchomic grata aby zdiagnozowac wszystko. Co potrafi zrobic wisko to wiem, bo wentylatron chlodnicy juz mi sie rozlecial pod maska na szczescie kawalki ominely weze chlodnicy. Z tym czujnikiem jeszcze sprawdze ale termostat mam do wymiany na 100% bo wsadzilem w szczeline telefon i nagralem wszystko co tam jest, jednym slowem straszny syf, zastanawialem sie od czego mam z tej strony zabrudzony i tlusty silnik, juz teraz wiem na czym puszcza, plyn uzupelnialem raz na kilka miesiecy ale bylem przekonany, ze to normalne, ze odparowuje sobie z pol zbiorniczka wyrownaczego i nalezy uzupelnic brak 2-3 razy do roku. Ogolnie oryginalny termostat to 200 PLN wiec warto to wymienic jak najszybciej.
Co do wentylatora klimatyzacji, to sam zapomnialem o takim fakcie jak cisnienie w ukladzie. Nie dobijalem klimy od kilku lat a wedlug katalogow moge tracic do 10% czynnika rocznie a to bardzo duzo, sama klima juz w tym roku chlodzila zasadniczo slabo, sutki nie stawaly mimo 16*C ustawionych w aucie :D
I chyba zaczne od jej napelnienia i dokladnego sprawdzenia szczelnosci.
Średni ubytek roczny czynnika to 50-70 gram.
Wchodzi np 750g. Po 5 latach to 300 nie ma. Im mniej gazu to mniejsze ciśnienie.
Witam.
Z silnikiem M57 miałem do czynienia 2 lata w moim poprzednim bmw.
Robiłem różne testy, naprawy i próby z moim autem.
Przeczytałem ten temat cały i chciałbym kilka rzeczy wyprostować.
M57 jest chłodzony tylko przez wentylator na wisco. Wentylator elektryczny jest tylko do chłodnicy klimy.
Wentylator jest na 3 przewodach. Dwa grube-zasilające i jeden cieniutki sygnałowy z DDE a tak naprawdę z klimatronika. DDE potrzebuje tylko wiedzieć czy będzie obciążenie silnika przez kompresor klimy i podnosi wolne obroty chyba o 50 obr (nie pamiętam).
Wentylator z przodu ma pokrywkę zasłaniającą wchodzące do niego przewody.
Niby jest szczelna ale do środka dostaje się woda z solą a co dalej to wiadomo. Wszystko co było miedziane to jest zielone od patyny. Cienki przewód potrafi odpaść od korozji. Widziałem w kilku różnych bmw.
Co do ilości czynnika chłodzącego w układzie to żeby się załączało sprzęgło na kompresorze klimy wystarczy 200g w układzie.
Klima będzie ledwie działała ale będzie. Jeśli słychać załączanie się sprzęgła (charakterystyczny klik) co jakiś czas a wentylator się nie włącza to czujnik ciśnienia w układzie wyłączy sprzęgło na kompresorze klimy z przyczyn bezpieczeństwa. Praca układu jest w zakresie 10-16 bara a awaryjne wyłączenie przy braku wentylatora przy 45 barach.
Podczas jazdy chłodnica klimy wentylatora niby nie wymaga, bo jest chłodzona pędem powietrza i klima będzie chłodziła normalnie. Jak staniesz w korku a wentylator się nie włączy to zadziała zabezpieczenie ciśnieniowe i po chwili z nawiewów poleci ciepłe powietrze.
Miewałem przypadki zanim naprawiłem ten cienki kabel, że po uruchomieniu silnika (był zimny) i włączeniu klimy wisco mi działało cały czas.
Wychodziło na to, że chłodnica klimy dawała tyle ciepła, że wisco łapało i kręciło wentylatorem. Silnik nie miał jeszcze "pionu" na wskaźniku więc nagrzany nie był.
No akurat niewiele tu wyprostowales... a wrecz przeciwnie zagmatwales.
Visco spina sie nie do powietrza a od temp wody w ukladzie wiec nie ma znaczenia czy akurat wlaczyles klime czy tez nie.
Zdemontuj wisco nagrzej M57 i bez wlaczonej klimy wlaczy sie went klimy - jakim cudem skoro twierdzisz ze jest tylko do klimy??
Owszem kable sniedzieja, plyta glowna wentylatora koroduje, przerywaja sie uzwojenia silnika- ale to nie wentylator "zasila" cienki przewod tylko DDE wiec skoro jest tam jak pisze Coboss 12V to napewno nie wygenerowane przez wentylator tylko zwarcie jest gdzies indziej.
http://www.realoem.com/bmw/showparts...34&hg=11&fg=35
Nadal twierdzę, że wisco "łapie" od gorącego powietrza nie od wody w układzie.
Próbowałem właśnie tak jak piszesz. Fakt ze w e46. Wentylator z przodu chłodnicy czyli ten zwany "od klimy" stał a temperatura w układzie poszła grubo ponad 100 st.
Po włączeniu klimy włączył się. Być może w e38 jest awaryjne chłodzenie w razie uszkodzenia wisco. W e46 czegoś takiego nie ma.
W e46 i m47n wentylator załącza się przy 103 stopniach.
Co do wisko to też mam wrażenie że jest potrzebny strumień ciepłego powietrza aby się zapięło całkiem. Miałem problem z termostatem i wisko nie działało mimo sporej temp silnika.