-
ta adaptacja w inpie to dziala tylko chwile z tego co zauwarzylem
troche jest lepiej zaraz na poczatku a pozniej wraca wszystko do stanu poczatkowego
2 dni temu skasowalem adaptacje ICOM i musze powiedziec ze do dzisiaj skrzynka smiga o niebo lepiej
niewiem czemu ale jest roznica pomiedzy INPA
-
Wczoraj przeprowadzilem adaptacje skrzyni biegow tak jak w opisie http://www.prnd.pl/porady-asb/6hp26-...utomatyczna-zf
Wklejam opis :
Na wyłączonym silniku i skrzyni w pozycji P włącz skaner.
Z menu urządzenia wybierz "Special Application"
Wybierz opcję kasowania ustawień adaptacji modułu skrzyni,
Po wykonaniu czyszczenia uruchom program re-configure existing TCM
Po wgraniu - wyłącz tester i go rozłącz
Ja w tym miejscu skasowalem adaptacje INPA
Przejdziesz do praktycznej części adaptacji Pamiętaj olej w skrzyni powinien mieć między 60-100 stopni C
Z zatrzymania na równej drodze delikatnie przyśpieszaj aż wszystkie biegi zaskoczą (staraj się nie gazować podczas zmiany biegów) aż do max 80 km/h
następnie bez używania hamulca pozwól skrzyni zejść do 4.
Zahamuj bardzo delikatnie i trzymaj pedał hamulca jeszcze przez 15 sec.
Powtórz min. 5 razy.
Mi to zajelo jakies 60 min .
Rezultat jest taki ze w koncu skrzynia pracuje w pelni poprawnie .
P.S tak wogole to jestem w szoku jaki wielki wplyw na skrzynie 6hp26 maja adaptacje . Jak zaczynalem ten temat to juz bylem pewien ze skrzynia wymaga naprawy a tu takie zaskoczenie .
-
adaptacja ma duzy wplyw ale szkoda ze tylko chwilowy
-
A robiles jak w instrukcji ? Czy tylko kasowales?
-
nie tylko kasowalem
nie widzialem nigdy zadnej instrukcji od BMW
-
Zrob tak jak jest w instrukcji . U mnie jest wszystko ok , dzis pojezdzilem troche i pieknie dziala .
-
Koledzy dziś postanowiłem sprawdzić stan oleju, jak odkręcam to olej chce wylatywać, więc powinienem sprawdzić raczej na odpalonym silniku ale na N czy D ?
-
-
Na rozgrzanym silniku i skrzyni odkrecasz korek na P.
Jezeli wycieka to stan jest prawidlowy.
-
No i tak właśnie zrobiłem, po rozgrzaniu olej lekko się sączył, taki strumień szerokości 1mm. A tak poza tym to jaki kolor powinien mieć olej niedawno zmieniony?
Poprzedni właściciel twierdził że zmieniał - miska widać że nowa i niektóre śruby nowe - ale sądząc po innych usterkach które były ukryte to już mu nie wieżę
Olej w skrzyni ma kolor taki brązowy