-
przepływomierz wymieniałem niedawno ale sprawdze tak jak mówisz nic to nie kosztuje. A ten czujnik to łatwo wymienić ? Jest dwa czujniki , jak sprawdzić którey to czujnik, czy możliwe jest że padły dwa na raz ?
-
Z punktu widzenia elektronika to poradził bym Tobie odpięcie czujnika i sprawdzenia jego rezystancji wyjściowej jeżeli będzie zbyt duża to znalazłeś uszkodzony czujnik. Moim zdaniem taki czujnik podobnież jak sonda lambda regulacyjna prawidłowo działająca powinna mieć te kilka, kilkanaście ohm jeśli jest to w Mohm to czujnik do wywałki. W naszych buniach większość czujników działa na podstawie rezystywności więc do dzieła :). Wystarczy prosty multimetr elektroniczny z funkcją pomiaru rezystancji.
-
Panowie jak to może być jakikolwiek czujnik odpowiedzialny za regulację dawki paliwa kiedy koledze silnik pracuje dobrze, spalanie ma dobre tylko komputer pokazuje złe? ;)
Wskazania możesz korygować używając testu 20 na liczniku z tym że to nie naprawi przyczyny a jedynie przykryje problem no chyba że ktoś kiedyś grzebał w tym teście i ustawiona jest wartość maksymalna. Jeśli masz w teście wartość fabryczną czyli 1000 to zmień na najmniejszą jaką możesz wbić - pewnie ok. 750.
-
problem powstał z minuty na minutę i nic nie grzebałem w testach, zresztą tak dużej korekty to chyba nie można zrobić w testach. (a czujnik to macie na myśli "pływaki")
-
A jak auto jezdzi na gazie to też mierzy spalanie a benzyny w baku nie ubywa hhmmm? Co w takim razie wpływa na pomiar?????????
-
Pomiar o ile się nie mylę bierze się z wyliczeń DME. Na pewno pływaki w baku nie mają żadnego wpływu.
-
podpinam się pod temat. Mam taki sam problem jak kosaaro. komputer przekłamuje i pokazuje spalanie w trasie 28-30L. W rzeczywistości jest w porządku ok10L. Stało się po tym jak jakiś czereśniak podpiął swój komp i przestawił mi język na angielski. Czy ktoś spotkał się z tym i jak to naprawić??