Manetka z przywołaniem zapamiętanej prędkości jest "wciskana", coś jak manetka z BC od kierunków
wygląda np jak na TEJ aukcji.
Manetka bez tej funkcji, analogicznie, nie jest wciskana i wygląda jak na TEJ aukcji.
Wersja do druku
Bloga czytałem, email bmw730i@plusnet.pl czujnik w ASO ponad 200 pln, a Ty gdzie kupiłeś w ASO czy używany?
Heh...a to u mnie jest zwykła, nie wciska się...dzięki...:smile:
Czyli mam tą, która lepiej pasuje do manualnej skrzyni...
Tylko skąd takie dziwne objawy...a może na BC coś mam ustawione...btw...BC mam wymieniony, bo stary uszkodziłem chcąc rozebrać...:p
Choć w sumie BC działa i chyba nie ma znaczenia od jakiej wersji był...bo nawet nie wiem...
No nic na razie, to pierwsze kroki z tempomatem, więc może tylko mi się zdaje, że coś nie tak...pojeżdżę więcej, to się zobaczy...ważne, że działa...:D
Ehh.....coś mi źle zacytowało, a nie wiem jak posta skasować............:mad:
Z czujnikiem z aso daj sobie spokój, kup używkę, tak jak ja to zrobiłem, w aso kupiłem tylko mocowanie tego czujnika.
Czujnik powinien mieć nr 61318360421, ale możesz kupić też czujnik o takim nr 61311378210, to jest wcześniejszy nr OE. Ja taki kupiłem i działa.
Koszt czujnika używki, max 15PLN.
szukam używki, nówki nie zamierzam kupować
Może to coś pomoże:
http://www.ow.no/index.php?option=com_wrapper&Itemid=34
przepraszam za odkop ale właśnie instaluje tempomat u siebie i nie chce nowego tematu zakladać.
Wiec tak:
manetkę już podłączyłem
miejsce na kompa mam jak to w m60 za głośnikiem w nogach kierowcy
Tutaj pojawia się problem nr1 tzn dostałem moduł sterujący montowany w miejsce przy komputerze pod maską i komp tutaj nie pasuje (wtyczka mimo ze niebieska jest inna - zamykana białą dźwignią)
Pytanie jakie oznaczenie ma komp prawidłowy (nr części) i czy podejdzie komp od e38 (bo na aukcji wygląda podobnie)
Problem nr2 auto jest w manualu i oczywiście brakuje czujnika na pedał sprzęgła - dokupiłem go ale nie mam tej blachy mocującej (z forum już wyczytałem że warto zamówić w aso - czy ktoś ma numer tej części? Aha czy tylko ten czujnik wystarczy? Z hamulcem nic nie trzeba robić? Gdzie podłączyć czujnik na sprzęgło? jest jakaś kostka czy cuś?
Problem nr3 czy urządzenie obsługujące przepustnice (ten bajer z linką) jest takie samo w m30 i w m60? bo z tego co widzę ja mam do m30 (przynajmniej tak to jest opisywane na allegro ale wiadomo piszą z czego wyjęli)
Czy sterownik pochodzi z m30 czy m60 czy m70, nie ma to większego znaczenia. Powinno pasować. Ja u siebie mam sterownik z m30 i pasował bez przeszkód. Podaj numer sterownika jaki masz, będzie łatwiej pomóc. Z e38 nie podejdzie. TUTAJ masz listę aut, z których będzie pasował sterownik o numerze 65711387625.
Ze strony, którą wkleił Czarek możesz pobrać instrukcję dokładania tempomatu. TUTAJ masz bezpośredni link do tego PDFa. Pokazuje on co prawda instalację w m30, ale idea montażu czujnika sprzęgła jest ta sama.
Nr mocowania czujnika sprzęgła - 35111159682. W aucie masz wtyczkę do tego czujnika. Trzeba poszukać przy przewodach czujnika stopu. Będzie tam wtyczka z wpiętą zworką. Z hamulcem nic nie musisz robić.
Największym wyzwaniem, przynajmniej dla mnie, było wyjęcie, a później wpasowanie ośki pedałów sprzęgła i hamulca. Mało miejsca i pozycja do wykonania pracy karkołomna.
Urządzenie - silniczek/siłownik jest taki sam. Różnica polega na lince. W m60 jest dłuższa i ma inny kształt. TUTAJ masz mojego bloga z dokładaniem tempomatu. Zobaczysz różnicę między dwoma linkami. Ja dokupiłem linkę do m60 w aso (nr części 65718356479) i zamontowałem ją w silniku tempomatu wg. TEJ strony.
Będziesz potrzebował jeszcze płytkę/podstawkę pod silnik tempomatu, bo w m60 jest inna, ale to też do kupienia w aso, nr części 65718350969.
Dzięki wielkie za informacje - przydadzą się na pewno.
nr sterownika to VDO 1 384 734 czyli to coś innego mi dali w impexie.