-
1 załącznik(ów)
Jeśli jesteś laikiem, to właśnie masz okazję zdobyć trochę wiedzy. Przestaniesz być laikiem, resztę zaczniesz ogarniać sam.
Pytania podstawowe:
- Czy zaglądałeś tam? Jak to wygląda? Zielone, zaśniedziałe przewody? Skorodowane konektory (wsuwki)? Spalona podstawka przekaźnika?
- Czy na dnie puszki stoi woda?
- Czy masz odpowiednie narzędzia? Miernik napięcia, lutownicę, zaciskarkę do konektorów? Topnik do lutowania, koszulki termokurczliwe?
No chyba że chcesz to zrobić jak najłatwiej i najszybciej byle tylko działało...
To wtedy nie umiem pomóc, bo takie pomysły a la McGyver to pojawiają się w trakcie pracy z problemem, na miejscu, a nie na odległość.
Jeśli chcesz się nauczyć co-nieco, to mogę dać parę wskazówek.
Sprawdzanie przekaźnika:
a) potrzebne narzędzia i części
- podstawka pod przekaźnik - koniecznie z kabelkami
- oprawka bezpiecznika z kabelkami + bezpiecznik 5A lub 7,5A (większego lepiej nie stosować)
- oprawka do żarówki z kabelkami + żarówka 12V 21W (żeby obciążyć obwód)
- trochę przewodów typu samochodowego (0,5 - 1,5 mm2 linka, a nie drut tak jak w budowlance)
- izolacja
- kostka elektryczna
- nożyk lub przyrząd do zdejmowania izolacji
b) sprawdzanie
- odizoluj końcówki kabelków około 1cm
- podłącz do kostki
- podłącz do masy
- podłącz do +12V
- możesz sprawdzać przekaźnik zwierając odpowiednie kabelki ze sobą
UWAGA na zwarcia +12V do masy.
Załącznik 5219
-
Podepne się co do wycieraczek ale troszke z innej strony nie działa regulacja włączania się wycieraczek oznaczona I,II,III na dźwigni od wycieraczek czy to jakiś częsty problem bo pierwszy raz się spotkałem z tym , wycieraczki chodzą lecz nie ma reakcji.
Gdzie szukać , dżojstik czy gdzieś dalej może jakiś przekaźnik za to jest odpowiedzialny albo sensor jest padnięty.
-
Witam:) Panowie od niedawna jestem posiadaczem e38 i jak inni mam problem z wycieraczkami nie działają,a spryskiwacze tak,jeśli ktoś ma schemat podłęczania kabli z pinami bo mam urwane cztery przewody nie chcę robić metodą prób i błędów bo boje się,że jeszcze coś spalę.Wiem,że na przekaźniku są numery może ktoś pomoże bo jazda bez wycieraczek jest trochę kłopotliwa :)
-
Sprawdź dwa przekaźniki fioletowe na dnie skrzynki bezpieczników pod komputerami. Często stoi tam woda i padają od korozji. Co do przewodów, to nie napisałeś które i w którym miejscu masz poprzerywane. Może wtedy ktoś prędzej się odezwie.
-
Witam, patrzałem te przekaźniki oczyściłem oby dwa piny były całe zaśniedziałe,ale jak wcześniej mówiłem mam odlutowane cztery kable i są to kolory dwa czerwono brązowe,brązowo niebieski i brązowo biały nie wiem gdzie jaki ma przychodzić na przekaźniku jest numeracja może ktoś się spotkał już z takim problemem i podpowie jak się uporać z tym problemem.Pozdrawiam:)
-
1 załącznik(ów)
Koledzy proszę o pomoc czy ktoś wie pod jakie konektory podłączyć te kolory kabli dodaje fotkę tych upalonych kabli.
-
Siema. Odgrzewam kotleta. Mam problem z wycieraczkami i dzięki temu wątkowi dowiedziałem się gdzie szukać. Znalazłem problem.... Mam ugnite kable od przekaźników pod komputerami... Z 7 sztuk chyba. Ma ktoś jakiś schemat żebym wiedział jaki kolor gdzie?
Pacjent to e38 750 z 94 roku.
-
Witam, również mam problem z wycieraczkami, na dole skrzynki bezpieczników jest woda, jak się jej pozbyć? Jak dostać się do tych przekaźników na dole skrzynki? Pozdrawiam.
-
Widzę, że temat stary, ale dorzucę swoje parę groszy bo ostatnio przerobiłem sprawę kompleksowo i może komuś się przyda:
Najpierw oczywiście bezpieczniki wycieraczek (są trzy - dwa pod maską i jeden w bagażniku).
Po wyjęciu sterowników skrzyni i silnika na dole są przekaźniki od wycieraczek. Może być kilka albo jeden, zależnie od rocznika. Pod przekaźnikami jest odpływ, który często bywa zapchany. U mnie od góry wszystko wyglądało na suche, a od spodu trochę mokro i wystarczyło, żeby małe przewody od sterowania cewkami w przekaźnikach się poukręcały. Można wymienić całe podstawy przekaźników. Ja zrobiłem wersję szybszą, bo było jeszcze co ratować. Porozwiercałem od góry "chore" gniazda i wrzuciłem tam żeńskie wsuwki, które bardzo ładnie pasują na nogi przekaźnika i dalej można spiąć złączkami wago lub lutować. Górny (biały) dekielek podstawy sobie już odpuściłem - do góry nie poleci.
Jeśli chodzi o podłączenie zupełnie poodrywanego przekaźnika to z tego filmiku fajnie to wynika:
https://www.youtube.com/watch?v=FEXM7y6nL0c
Oczywiście patrzymy na oznaczenia przekaźników, a nie lokalizację pinów (to akurat się różni).
Generalnie cienkie przewody do sterowania cewką, a grube to przelot od aku do silnika wycieraczek. Zamienienie cienkiego z cienkim lub grubego z grubym nie powinno być kłopotem.
Żeby lepiej się robiło można wyciągnąć szynę, na której montowane są przekaźniki (2 wkręty) i poodpinać od niej podstawy przekaźników (są na plastikowym klipsie i łatwo wychodzą).
Jeśli z przekaźnikami wszystko w porządku to warto sprawdzić manetkę wycieraczek, tylko trzeba potem dobrze poskładać bo mogą
np. się wycieraczki nie wyłączać. Manetka wychodzi na klipsie i nie trzeba zdejmować kierownicy. Wystarczy dolna i górna osłona.
Można też sprawdzić sam silnik na krótko. Niestety trzeba zdemontować podszybie (a przynajmniej kawałek od strony kierowcy. Dojście jest za/nad pompą
hamulcową
. Czasami też urywa się masa na silniku wycieraczek.
Poza ww. jest gdzieś moduł, przez który idzie sygnał wycieraczek (zdaje się, że moduł komfortu, w którym też jest wycieraczkowy przekaźnik), ale tego akurat mocno nie przerabiałem. Jeśli moduł komfortu, to jest na prawo od prawego kolana pasażera, przed drzwiami. Trzeba zdemontować listwę na progu i trochę pod schowkiem oraz odchylić kawałek wykładziny.
Tyle wiem i tyle pomogło mi naprawić moje wycieraczki.
-
Wyedytowałem żeby były polskie znaki ;)