... no i badz tu madry :D :D :D :
BMW 353 3.5 108KW -6 2.2 BAR
BMW 525 2.5 93 KW -8 2.0 BAR
BMW 735 V8 3.5 128 KW -9 2.5 BAR
Wersja do druku
... no i badz tu madry :D :D :D :
BMW 353 3.5 108KW -6 2.2 BAR
BMW 525 2.5 93 KW -8 2.0 BAR
BMW 735 V8 3.5 128 KW -9 2.5 BAR
ciśnienie na reduktorze w dużej mierze zależne jest od srednicy dysz wtryskowych ... u mnie średnica to 1.2 (z tego co pamiętam ) a ciśnienie na reduktorze ( alaska) to1.2 bara
- strojenie instalacji u mnie odbywało sie na trasie na każdym biegu na wszystkich prędkosciach obrotowych czyli każdym rodzaju obciążenia - i do tego korekta względem mapy paliwowej aby na analizatorze spalin wskazania były zbliżone do 1.
W instalacji Prins wazne niezmiernie jest to, zeby instalacja pracowala w granicach korekcji -30 do +30% parametr LPGcor, no i przy ostrej kicie DCY_LPG nie moze przekroczyc 100%. Prostym sposobem ucieczki przed DCY jest podniesienie cisnienia. Ja mam wlozone wtryskiwacze niebieskie,a teoretycznie niepowinno chodzic. Pare kruczkow znamy - pracowalo sie w LPG przy VSI ;))
Widze Sylwek ze znasz sie na sprawie - to dobrze.
Ja mam u siebie pomaranczowe wtryski - jakie cisnienie na reduktorze bys mi zalecal ? Mam w tej chwili 2,2 BARa.
Metoda jakiego ustawniania jestes zwolennikiem ? w czasie jazdy czy na postoju ?
Ech certyfikat holenderski... Mozna trenowac wszelakie sposoby ale nic nie zastapi przejazdzki z laptopem. Dopiero wtedy jest obciazenie, czasy wtrysku, itd. Ja zawsze jezdze.
Tak dla ciekawisci: u mnie jest 1,8 bar, ale jesli masz 2,2 to tez bedzie OK. Jak sie zobaczymy, to pokaze Ci jaki mam reduktor ;) - tokarka w ruch i bedzie niezniszczalny. Podejrzalem u holendrow...
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i porady.
Oczywiscie najpierw sprawdze wszystko na kompie itd.
Ale przyszla mi do glowy jedna mysl... Czy ktos wzial pod uwage, ze przyczyna takich objawow moze byc np. woda w paliwie?
Szczegolnie moze sie to chyba objawiac w autach na gaz, bo jezdzimy na benzynie zdecydowanie mniej, wiec po pierwsze paliwo w baku moze wietrzec (moze to glupota ale...), a druga rzecz - moze pojawiac sie w nim woda (skad to ja juz nie wytlumacze :) )
Mialem taki przypadek w innym aucie (teraz o tym pomyslalem). Mialem wrazenie, ze pompa paliwa pada. A tu sie okazalo, ze po zatankowaniu do pelna, wyjezdzeniu dwoch bakow wszystko przeszlo. Pompa ponoc do dzisiaj hula bez problemu.
Mi również przydała by sie taka profesjonalna regulacja bo mam wrażenie, że moi gazownicy z lekkim przymrużeniem oka do tego podchodzą ... nie powiem, ostatnio ich przycisnąłem i tak podregulowali instalacje gazową że coraz lepiej mi to chodzi :) Też myśłałem na początku że to sonda, pojechałem do servisu i stwierdzili że jest wszystko ok ... podłączałem do kompa też wykazało że wszystko ok, z tego co pamiętam też mam nie szczelną uszczelke pod deklami zaworowymi kiedyś widziałem tam troszke oleju troszke pomajstrowałem w warsztacie znajomego i jakoś sie nic nie pojawia. A wiec moja opinia jest taka, że to po prostu kwestia regulacji ... Nie znam sie za dobrze na tym ale mam takie wrażenie ...