Odpal z kabli :D
Wersja do druku
Odpal z kabli :D
W gnieździe diagnostycznym jest przewód który idzie bezpośrednio do rozrusznika. Podajesz plusa z pinu 14 na 11 i obserwujesz zachowanie rozrusznika. Jak będzie pykał to trzeba sprawdzić aku i masy oraz plus na automacie czy nie ginie w momencie pyknięcia.
Jeśli był by problem z aku albo klemami to będzie cały czas prąd w aucie? Bo akumulator jest napewno ok.
Tak mi wpadło do głowy czy może wina leży po stronie kostki w kolumnie kierownicy ? U mojego kolego w e32 tak było.
Rozrusznik potrzebuje bardzo dużego prądu do rozruchu i potrzeba mu dobrego przewodnictwa ( dlatego też kabel plusowy do rozrusznika jest taki gruby, co by się nie spalił/stopił ). Pozostała elektryka w aucie nie potrzebuje takiego przewodnictwa ponieważ pobierają dużo mniejszy prąd. Przy okazji klem, sprawdź sobie sam przewód ( czy się nie przepala itp. ).
P.S. Ewentualnie zobacz sobie też mocowanie przewodów przy rozruszniku. Może się śruba mocująca przewody poluzowała i gubi przewodnictwo.
kyky7er w pierwszym poście napisał,że auto zgasło,jeśli tak to raczej wina nie leży po stronie rozrusznika.Jeśli to manual spróbuj go odpalić z pychu i jedź do dobrego elektryka,bez komputera po omacku nie wiem czy cokolwiek zdziałasz.
Mogę normalnie przekręcic kluczyk do końca. Aktualnie wogole jej ruszyć nie moge. Rozrusznik jest dobry bo auto zakręciło przez chwilę jak było zimne a pozniej znowu cisza.
Weź klucz który pasuje na koło pasowe na wale i ręcznie zakręć silnikiem.
Opisz dokładnie co się dzieje a dokładnie. Co się dzieje jak przekręcasz kluczyk na rozrusznik z kontrolkami? Jakie dźwięki się wydobywają z pod maski? Zobacz próbówką lub żarówką czy w gnieździe diagnostycznym na pinie 11 jest plus po przekręceniu kluczyka na rozruch.
Od rozrusznika silnik nie gaśnie.
Przekręcam kluczyk do pozycji zapalenia się kontrolek.Kontrolki się zapalają Przekręcam na pozycję 3 żeby zakręcic rozrusznikiem i cisza kontrolki nie przygasają wczesniej jak mialem rozrusznik do wymiany to było słuchać takie cichutkie szuranie metalu a teraz jest cisza. Pin 11 sprawdzę juz jutro bo dzisiaj cimno zimno.
wygląda jakby coś z kostką było, może poprostu jakiś kabel...