Oswoiłem się z takimi e34, e36, e39 czy e38.. ale żeby niszczyć tak e65 ? Tragedia.
Oswoiłem się z takimi e34, e36, e39 czy e38.. ale żeby niszczyć tak e65 ? Tragedia.
ale to jest brzydkie :/
Ceny aut mają z kosmosu:
e30 za 3500 euro
http://avtobazar.ua/bmw-318i-1989-kh...1382422-1.html
czy e32 za 5500 euro:
http://avtobazar.ua/bmw-735i-1989-ar...1411794-1.html
Ciekawe kto tam sobie może nawet na takie parchy pozwolić skoro przeciętna płaca na Ukrainie to 400zł miesięcznie.
Ceny mają masakryczne, ale to normalne, podobnie jest w Rosji z cenami też są strasznie wysokie, nie wiem od czego to jest zależne ale fakt to fakt, np. znalazłem taką piękną 745i :
http://avtobazar.ua/bmw-745-lvov-1-340404-1.html = 30.000$ (czyli lekko ponad 100.000zł)
I zauważcie że chyba co drugie auto ma tam ciemne szybki, co mi się akurat strasznie podobaaaaa :))
Ukraina to jest inny świat, inne postrzeganie rzeczywistości, inna mentalność. Parę lat wstecz też się nad tym zastanawiałem i pytam jednego, drugiego, dziesiątego ukraińca, A po co ty kurzysz te szyby? A on mi na to, a co moją żonę obchodzi, co za dziewuszkę ja na tylnym siedzeniu wożę... Tam nie ma klasy ludzi takiej jak większość nas na forum, tam są albo ludzie, którzy w całej rodzinie mają jedną javę 350 na spółkę i jeżdżą nią w weekendy a do roboty (o ile ją mają) marszrutką ( prywatnym kaskadero-busem), albo siedzą w domu, lub w drugą stronę to burżuje, którzy żyją z ze swojego kapitału społecznego, i odwagi, a oni znowu nie wiedzą co ze swoimi pieniędzmi zrobić, dla których posiadanie wśród "znajomych" e65 to mało, a ponieważ 95% bogaczy to nuworysze z pierwszego ew. drugiego pokolenia to to właśnie wychodzi choćby przez ich tuning - wieś tańczy, wieś śpiewa. trudno to zrozumieć nie pożyjąc trochę po tej drugiej stronie. Można to trochę porównać do początku lat 90` w PL ale tylko trochę. jak bredzę to przepraszam... a i z racji na kosmiczne ceny paliw 9,70 - 10.50 uah ( 4 - 4,7 zł przy zarobkach u nas 2000zł w łapę - tam to samo stanowisko 700- 900zł)mafię celniczą i cła, utrudniony import , istnieje niesamowity głód samochodu, i teraz ceny za porządny kultowy samochód jak dwudziestoletnie "be em we" są zrozumiałe.
Dolicz jeszcze wyskie cło na auta z zachodu i porady prawne udzielane przez celników :D
Ale wy chyba nie wiecie jeszce tego, że aby przewieźć jakiś samochód na Ukraine aby nie płacić horrendalnych podatków na samochody sprowadzone z zagranicy Ukraińcy muszą przewieźć osobno bude samochodu a osobno silnik skrzynie zawieszenie.
Co oznacza, że:
Każdy samochód na Ukrainie który był sprowadzony musiał być przez kogoś rozebrany na części a później przez kogoś złożony. Zazwyczaj najtańszym kosztem co za tym idzie nie raz widziałem ładne e65 e66 które były rozbierane na "chama" a później ktoś na Ukrainie "próbuje" to złożyć do kupy.
Samochód szuka nowego właściciela który kupuje samochód za 150- 200% ceny tego co jest np w Polsce. Stąd te ceny.
E38 która kupiłem na części bez papierów(tam oni wyrabiają swoje:) ) zdewastowana z zewnatrz, zdekompletowana bez silnika skrzyni izawiasu i z 95 r sprzedałem za cene za która mogłem kupić całą bo on akurat nie musiał płacic za rozbieranie całego auta.
To są właśnie ich realia- co dla nas wydaję się absurdalne dla nich jest rzeczywistością.
Mógłbym o tym opowiadać godzinami bo w końcu mieszkam przy granicy;))
Jeszcze do tego wszystkiego słyszałem, że aby zarejestrować samochód świeżo sprowadzony, to nie może być starszy jak 10lat - nie wiem ile w tym prawdy :)
A coś w tym jest. Jak pracowałem w żyrandolach, to do Rosji wysyłaliśmy lampy bez oprawek ( oprawki szły w osobnym kartonie ). Dzięki temu lampy szły jako półprodukt i Rosjanie płacili mniejsze podatki za to... Lampy lampami, ale żeby BMW wysyłać jako półprodukt??? Co się dzieje na tym świecie to ja nie wiem ...
U nas w Polsce też tak przecież było,rozbierało się przed granicą auto,żeby cło mniejsze zapłacić następnie po przejechaniu granicy wszystko składało się do kupy jeszcze na lawecie:) taki np. vw golf 2 z 1985 roku miał wpisane w dowód data produkcji 1995 i adnotacje "składak" :)