-
seban, nie wiem co robisz zawodowo, ale po Twoich radach zaraz ktoś usmaży sobie pół samochodu
zawsze, bezwzględnie odłącza się -
Widziałeś kiedyś co się dzieje jak zaczynasz grzebać najpierw przy + a potem gdzieś dotkniesz masy? bo ja widziałem
wracając do resetu
są różne metody, ja powatrzam to co sam stosuje i co kiedyś było podane tu na forum, jeszcze dawdno dawno temu
parę razy w poprzedniej 7 pomagało mi to na problemy nnp z nawigacją, która nie chciała się włączyć, więc nie ytylko resetuje komputer od silnika
-
Zawsze można zrobić mega reste. Czujnik piątka 'KG' i po sprawie.:D
-
Nigdy się nie spotkałem aby ktoś coś uszkodził przy odłączaniu lub podłączaniu klem. No poza podpięciem odwrotnie a nawet miałem przypadki naładowania akumulatora do tyłu ( tam gdzie + to - i odwrotnie ) jedyne co się popsuło to mostek w alternatorze. Kompy są zabezpieczone przed przepięciami. Nawet wytrzymują spokojnie po 20 volt. Miałem sporo przypadków gdzie ładowanie było na poziomie 18 i normalnie jeździły.
Wracając do tematu.
Jak się odetnie plusa jak we wszystkich przełącznikach i włącznikach w aucie to nic się nie dzieje ale jak się zabierze masę to już rzeźnia. Zaczynając od dziwnych objawów ze światłami po dym i żywy ogień z elementów elektronicznych. Mam kilka sterowników silnika po braku masy a w nich dziury wypalone w płycie. To nie są mity tylko rzeczywistość. Sprawdzone na własnym sprzęcie. Po braku plusa brak jakichkolwiek efektów ubocznych.
-
-
Proszę jakiegoś elektryka o wypowiedzenie się bo zaczyna się to robić dziwne i to na otwartym forum...
-
A co Ci więcej potrzeba?
Co za różnica czy podłączasz najpierw minus czy najpierw plus do aku? Tak czy siak dopiero podłączasz źródło zasilania.
Kolejna kwestia jest taka, że prąd płynie od minusa do plusa, tylko umownie przyjęto odwrotnie ;)
W energetyce podstawa to najpierw PE(uziemienie) później neutralny, a dopiero później poszczególne fazowe, tak jest najbezpieczniej.
To co seban pisał o braku masy to też fakt. W tym momencie urządzenia masę pobierają z drugiego urządzenia(np. świecąca żarówka poprzez tę która nie świeci a ma jakiś kontakt z masą(wystarczy obwód zapłonu czasem, który będzie wyłączony i potencjał będzie 0). W przypadku żarówek nic złego się nie dzieje, w przypadku elektroniki jest niestety znacznie gorzej.