-
Co do lpg to sobie chyba tego nie wymyślłem. Tutaj nawet ktoś na forum miał tak że nierówno pracował dopóki wskazówka nie wyszła z niebieskiego pola. I jedną z przyczyn mogła być rozjechana mapa.
nierówno pracuje nie z braku paliwa tylko przy małej ilości benzyny a na kompie wywala błąd cewek
-
Michał750 jak nie jesteś czegoś mocno pewien to napisz że może nie mieć wpływu a nie że na pewno nie ma.
Gaz ma więcej do powiedzenia niż Ci się wydaje i to nawet na zimnym silniku a zwłaszcza jak sondy jeszcze nie pracują.
Mapę można ustawić na sztywno ale dopóki się nie odepnie sond to nic na sztywno nie zostanie. Po to są sondy.
Polecam jakąś lekturę dotyczącą korekt składu mieszanki. Jak się odpala silnik to zanim sondy zaczną pracować brane są pod uwagę korekty jakie były w momencie zgaszenia. Komp je bierze pod uwagę do czasu kiedy sondy zaczną pracować. A zanim zaczną to silnik potrafi na benzynie naprawdę ledwo jechać a nawet nie zapalać.
W tym przypadku przydała by się dobra diagnoza kompem na początek. Wtedy by było widać jak wyglądają korekty. Czy jest za mało paliwa czy za dużo. Po korektach można stwierdzić czy jest zabrudzony silniczek lub nieszczelny kolektor ewentualnie coś innego.
-
seban masz rację, nie pomyślałem o tym ;) Jednak mimo to wydaje mi się że to nie będzie miało wpływu w tym przypadku. Tak czy inaczej należy podłączyć najpierw kompa i przydałoby się właśnie te wszystkie obecne adaptacje pousuwać.
-
Od razu napiszcie mu że remont sie szykuje...
Przede wszystkim zacznij od diagnozy komputerem.
-
diagnoza kompem, pomiar kompresji, ew wymiana świec ... tak to powinno wyglądać
potem możemy coś dalej wróżyć
-
Siódemka ma LPG. Poza tymi objawami jakie napisałem na początku komputer wyświetla jeszcze taki komunikat TRANS. FAILSAFE PROG.
-
Program awaryjny aut. Skrzyni biegów. Jeśli błąd nie ustępuje po ponownym włączeniu zaplonu można spróbować usunąć błędy komputerem :) może to wskazywać na usterke mechaniczną skrzyni. Blad często pojawiał mi się po zabawach bez asc na śniegu :P (w poprzednim aucie)
-
Podłącz pod komputer zrób adaptacje i pojeździj i przegon ja trochę na benzynie i do gazowników na regulacje i mapę wtrysków .Mialem to samo..jak to nie pomoze dopiero zacznij coś robic wtym kierunku typu przeczyszczenie silniczka przepustnicy itp....
-
Witam a czy nie masz teraz pościąganych osłon na cewkach z napisem bmw?ja walczyłem ze swoim m60 pół miesiąca i tez nie chodził na wszystkie garki a okazało się że po wymianie świec nie założyłem tych osłon bo jeszcze miałem coś tam zobaczyć i woda z filtra przeciwpyłowego z maski dostawała się na świece i były cuda aż w końcu umyłem auto i zalało mi pół silnika dopiero znalazłem usterkę,słyszałem też że pomimo sprawnych cewek lubią płatać figle te fajki cewek- http://allegro.pl/fajka-swiecy-cewki...056273568.html
-
To dlaczego na ciepłym chodzi ok? Przechodziłem przez to i wiem że lepiej zaczynać od najgorszego scenariusza - oszczędzi się w ten sposób sporo pieniędzy które ja zmarnowałem np. na "specow" w poznaniu.
Kolego sprawdzałeś już coś z tym silnikiem? :)