Na pewno trzeba ustawić to za pomocą podpiętego kompa ale dokładnie jak, nie wiem :)
Wersja do druku
Na pewno trzeba ustawić to za pomocą podpiętego kompa ale dokładnie jak, nie wiem :)
Zajmuję się montowaniem alarmów i Europejskie prawo zabrania wydawania dzięków przy zamykaniu i otwieraniu.
Takie informacje są umieszczone na instrukcjach montażu alarmu. Aby alarm był dopuszczony do użytku na terenie unii musi spełniać normy gdzie jest jasno napisane że ma być ciche uzbrajanie.
Dzięki na info- przyda się jak najbardziej !
Sygnał dźwiękowy przy otwieraniu i zamykaniu kodujemy NCS-em który jaest w pakiecie z Inpa . Kodujemy sterowmnik GM5
Niezbędny będzie do tego NCS Expert i interfejs. Zaczynając od początku..
Kluczyk na 1 pozycji.
Tworzymy w NCSie profil, tzn lecimy: File/ load profile/ expertmode / OK
Kolejno File/ Edit profil/ haslo: repxet
Lecimy w Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 możliwe opcje, później OK
Następnie wybieramy FSW/PSW i zaznaczamy FSW/PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN, później OK
Profil jest już odpowiednio skonfigurowany, aby nie powtarzać za każdym razem tej czynności można wybrać: File/ Save as i zapisać nasz nowy profil.
W tej chwili należy utworzyć nowy pusty plik np. notatnikiem o nazwie FSW_PSW.MAN w katalogu ncsexpert/work
W NCS wybieramy kolejno F1, a następnie F3.
Z listwy wybieramy model pojazdu.
Na kolejnej liście wybieramy sposób do połączenia się. Ja wybierałem AKMB.
Po połączeniu klikamy Back (F6)
Teraz wybieramy F4 czyli Program ECU i wybieramy moduł komfortu, u mnie to GM5.
Kolejno wybierz F5 Basic functions, co pozwoli nam odczytać ustawienia zakodowane w pojeździe. Do odczytu z kolejnej listy należy wybrać coapireadsggetfswpsw.
Po poprawnym odczytaniu, wszystkie zakodowane ustawienia zobaczyć można w pliku FSW_PSW.TRC - znajduje się on w folderze ncsexpert/work.
Kopiujemy zawartość tego pliku i wklejamy ją do nowo utworzonego FSW_PSW.MAN.
Szukamy linijek:
QUIT_AKUST_ENTSCH - zmieniamy wartość na aktiv / 2x pikniecie przy otwieraniu
QUIT_AKUST_SCHAERF - zmieniamy wartość na aktiv / 1x pikniecie przy zamykaniu
QUIT_OPT_ENTSCH - zmieniamy wartość na aktiv / 2x mrygniecie kierunkami przy otwieraniu
QUIT_OPT_SCHAERF - zmieniamy wartość na aktiv / 1x mrygniecie kierunkami przy zamykaniu - jest to bodajze wlaczone w kazdym pojezdzie.
maniek42 dzięki za wskazówki, będę działał w tym temacie:-)
Dlaczego pikanie jest niezgodne z przepisami EU? Gdzie można znaleźć te przepisy i jakie to przepisy? Chciałbym to poczytać.
A czy samo mrugnięcie można ustawić przy zamykaniu i otwieraniu auta. Ewentualnie czy alternatywnie do mignięcia kierunkowskazów można ustawić np. światła przeciwmgielne lub mijania? i czy mrugnięcie lub sygnał dźwiękowy zawsze musi być związany z alarmem?
maniek42 - może byś przedstawił taki algorytm jak to zrobić? (w INPA odczytałem, że mam LCM II)
Zachowanie kierunków ustawiasz w module GM, nie LCM
A u mnie jak zamykam i otwieram z pilota nie dzieje się nic oprócz zamykania i otwierania auta...przy zamykaniu tylko światła wewnątrz gasną a przy otwieraniu światło w środku się włącza.I chyba tak jest prawidłowo...tak?Dodam,że taka opcja mi odpowiada.