Do 2.8 tylko Castrol 10W60...zawsze leje to do cabrio.
Wersja do druku
Do 2.8 tylko Castrol 10W60...zawsze leje to do cabrio.
Też właśnie stanąłem przed dylematem na jaki olej wymienić. Mój silnik to 2.8i i ma 250000km. Aktualnie mam zalany 10W-40. Jest karteczka przyczepiona w silniku i pisze na niej właśnie 10W-40 i BMW Long ..... Jest to chyba półsyntetyk.
Nie wiem jaki teraz olej wlać? Czy lepiej to co było tylko nie do końca wiem jakiej to firmy olej? Chociaż zastanawiam się nad polecanym wyżej Castrolem 0W-40 tylko nie wiem jak to jest ze zmianą z półsyntetyka na syntetyka? Czy to jest bezpieczne? Gdzieś czytałem to tych lepkościach itp i sam juz nie wiem jak będzie lepiej?
Ja tam zmieniłem z pół syntetyka na syntetyka i nic się nie stało.... ;) A jeżdzi jeszcze lepiej...
Z doświadczenia zauważyłem, że Castrol nie wypłukuje tak mocno wszystkiego jak Mobil.
Z Mobilem znam parę nie ciekawych historii...
Oczywiście zakładam, że silnik masz w dobrym stanie, nie bierze ci oleju itd.
Jeśli tak jest, to myślę, że śmiało możesz lać 0w40... ;)
Wydaje mi sie że silnik jest ok. Chodzi równiutko i cichutko. Nie bardzo wiem jak sprawdzić czy nie bierze oleju. Odkąd go kupiłem chyba nie ubyło oleju ale zrobiłem raptem kilkaset kilometrów. A może lepiej np 5W-30 Castrola żeby nie było od razu takiej dużej różnicy w lepkości? 5W-30 też posiada specyfikację BMW.
BMW zaleca do tego silnika 0W40....5W30 to tzw long life i nie do wszystkich silników się nadaje...
Aha. Ciekawi mnie dlaczego skoro samochód był serwisowany w ASO i tam był wymieniany olej to zalali 10W-40? Jeśli wymienie na 0W-40 i będzie cos nie tak, tzn będzie mi ubywało za dużo oleju czy coś to najwyżej wrócę do 10W. Praktykuje sie takie coś?
ja mam u siebie TEXACO 5w/40 i od zmiany do zmiany caly czas taki sam stan.Dla mnie bomba!
Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie informację o oleju. Więc na karteczce BMW OIL .... przypiętej w silniku jest spis różnych olejów i zaznoczony jest taki: BMW HighPower Special Oil SAE 10W-40. Może mówi to cos komuś oprócz tego że to 10W-40 :)
wlej zwykly 5w40 castrola lub najlepiej
http://www.valvoline.pl/Prasa/Nowy_M...xlife_5W40.jpg
Jeździłem sporo na maxlife i jest dobry do swojej 740 zalałem syntetyk i tak powinno być w tym silniku.