-
hej
ja mam m62 i zepsuł mi sie czujnik ten na termostacie (tak myśle) i temperatura na desce prawie zawsze jest na czerwonym na maxa wychylona , bardzo żadko wchodzi na pion , poprostu jest zepsuty czujnik . Czy dobrze mysle ze to ten na termostacie ? i czy jazda z zepsutym czujnikiem może wpływac na parametry silnika (spalanie?) lub czy mozna coś uszkodzi jak bedzie eksploatowac auto z zepsutym czujnikiem ???
-
przegrzejesz silnik bo nie mozesz kontrolowac jaka jest temp
-
Mógł się licznik uszkodzić. Po odpięciu kości powinna wskazówka opaść.
Podłącz pod kompa i patrz na tempo jaką widzi komp silnika. Jak jest ok to nie ma czym się martwić ale należało by to zrobić.
-
Czujnik wymieniłem, przejechałem troszkę i po podłączeniu dalej wariuje. Dokładnie jest to opisane "coolant temperature (engine)" Nie wiem co sprawdzić jeszcze ? Macie jakieś pomysły? Mnie przychodzi jeszcze czujnik temperatury-ciśnienia od lpg (taki trójnik), ale w komputerze lpg nie pokazuje żadnych błędów . Pomocy -:)
Dla przypomnienia M60 . Coś musi być na rzeczy, bo zauważyłem że wskazówka spalania chwilowego bardziej się wychyla ku 30litrów nawet jak delikatnie muskam pedał gazu.
A może to czujnik płynu w zbiorniczku wyrównawczym cieczy ?
-
-
Podepnij najlepiej inpe i zobacz jakie wartości widzi przepływomierz, czujnik temp silnika, temp powietrza i lambdy jak pracują. Skoro pokazuje duże spalanie to najprawdopodobniej będzie wina któregoś z tych elementów.
Czy chodzi na wszystkie cylindry ładnie?
Bez dobrej diagnozy kompem to jedyne co zostało to losowa wymiana elementów. Może się kiedyś trafi.
-
Seban123 w dobrym kierunku podpowiadasz-:), wskazania przepływki wariują. Dziś podpinałem się do innego fejsa i przepływka świruje ze wskazaniami powietrza. Świece zapłonowe niedawno wymieniałem, lambdy obie również. Jutro jadę wpiać przepływkę z E34 4.0 l, zamienimy na chwilę i zobaczę co się będzie działo. Jestem przekonany, że to przepływka w 90% . Dam znać jutro po badaniu -:))
-
Witam, problem zdiagnozowany. Przełożyłem dziś identyczny przepływomierz (0280217800 Bosch). Przejechałem się, sprawdziłem interfejsem i wszystko gra. Teraz tylko muszę znaleźć taką przepływkę, bo tamtą musiałem oddać i po problemie. Myślę, że temat zakończony -:))
-
(HLM)
Temat wraca, po kilku dniach znów sprawdziłem fejsem czy wszystko gra, mimo prawidłowego zachowania wskazówki chwilowego spalania i cons na poziomie 13-16l wywaliło mi kolejny bląd, mianowicie : "41 Heibfilm - Luftmassenmesser . Uberprufen sie bitte die Spannungsversorgung am Luftmassenmesser. Moglicherweise sind die kabel defekt, sodab ein Kurzschlub oder eine Unterbrechnung Vorliegt ! 69 "
Pomocy, może ktoś z Was miał już taką usterkę, już brak pomysłów-ręce opadają -:(
Z góry dzięki
-
To jest błąd na przepływomierz.