Jeśli licznik "z pleckami" to zostanie Twój przebieg oraz inne dane.
Wersja do druku
Jeśli licznik "z pleckami" to zostanie Twój przebieg oraz inne dane.
Auto 95 rocznik, jesli predkosc jest brana z lewego tylnego kola a ja mialem padniety parwy czujnik czyli wniosek z tego taki , ze to nie wina czujnika tylko bardziej licznika ale co sie moglo z nim porobic oto jest pytanie... dzis np chwile dzialal i po przejechaniu 10 km znowu "padl" hm.. dziwne ale coraz bardziej zaczynam sie przekonywac ze to jest wina wlasnie samego licznika...
Tak? To ja Ci zaproponuję żebyś zajrzał do czujnika i zobaczył jak wyglądają przewody. Może jakiś jest załamany i w środku raz styka a raz nie.
MariuszE38 konkretnie ci chodzi o czujnik w lewym tylnym kole tak? o ta mala skrzyneczke gdzie wchodzi czujnik? no w sumie moze masz racje jesli dziala a za chwile nie to moze byc wina nie laczacego przewodu(bo tam sie wogole duzo syfu dostaje)... ok dzieki sprawdze to a pozniej ebde myslal o liczniku:D
Był by błąd na kompie dotyczący czujnika lewego.
W takim przypadku podpina się kompa i wchodzi w ike.
Tam jest możliwość wykonania testów ( z palca też ) sprawdzenia obrotów silnika, prędkości auta. 10 min roboty i po diagnozie. Po co tak kombinować.
Poczytaj na temat testów licznika. Tam też te informacje można zobaczyć. Jak będą dochodziły do licznika i w testach będzie je widać to od razu licznik drugi trzeba będzie szukać.
To w końcu nie działa Ci obrotomierz czy prędkościomierz czy jeszcze co innego?
Pod kompa byl podpinany i wyszlo kolo prawe a nie lewe, a dokladnie nie dziala predkosciomierz i ekonomizer , a obrotomierz dziala caly czas (troche zle to ujelem w temacie) no i nie nalicza mi kilometrow ile przejechalem .... a i wydaje mi sie ze wskaznik paliwa troche oszukuje i ciagle sie waha..
To zmienia postać rzeczy.
Licznik nic do tego nie ma.
Jeszcze raz podepnij pod kompa ale innego.
Przejedź się z kompem i obserwuj prędkość z poszczególnych kół. Wtedy będzie wiadomo na którym kole jest problem. Prawe koło nie jest odpowiedzialne za sygnał prędkości.
sygnal brany jest z lewego kola - jak chcesz sprawdzic czy to czujnik to zamien prawe z lewym i odwrotnie - ja mialem problem tez z predkosciomierzem - kupilem czujnik(podrobe za 60pln) wsadzilem i nadal nie dzialal. Wiec zamienilem ten czujnik za 60pln na prawa strone - na prawej stronie dzialal i pokazywal predkosc na kompie - z lewej ciagle 0. Zdjalem obudowe sterownika ABS i co? styki idace z wtyczki do plytki sie rozsypaly - wzialem lutownice w reke, troche pogrzebalem i dziala! Ta usterka jest bardzo czesta w sterowniku 5.7 jesli mnie pamiec nie myli, natomiast nie wiem jak ma sie ten starszy(a takiego masz jesli auto z 95).
BRABUS a gdzie dokladniej znajduje sie ten sterownik ABS?
p.s a z zamiana tego czujnika to moze byc problem bo go nie tak latwo wyjac a doslownie go trzeba wygrzebywac bo jesli jest orginal;ny od nowosci to on sie rozsypuje doslownie u mnie tak bylo bynajmniej przy wymianie prawego tylnego czujnika trzeba bylo rozwiercac i go wyskubywac... takze z ta wymianka bedzie ciezko...