-
Sprawdzałem dzisiaj inpa w m47 i nie ma takiej opcji a w ISTA jest. W disie nie bawiłem się więc nie pomogę.
Po wymianie przepływomierza powinno się zrobić jego adaptację. Egr też można ograniczyć ale tylko disem lub ista. Adaptację przepływki można zrobić w każdym bosch-service.
-
Skąd masz te informacje,że przepływomierz w e65 730d BOSCH 0928400 529 wymaga adaptacji?
Bo ja wiem całkiem coś innego. Zródło: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=61186 .
-
Pomyliłeś pojęcia.
Flashowanie to zmiana oprogramowania sterownika. O tym jest mowa przy zmianie przepływomierza na ten pozbawiony wady ale błędnie nazwane adaptacją.
Adaptacja to zresetowanie nauczonych parametrów pracy silnika którą należy wykonać po wymianie przepływomierza w przypadku aut z EURO4.
Mam te informacje z kilku źródeł. Jedno to szkolenie dla bosch-service z układów bezpośredniego wtrysku oleju napędowego. Drugie to dokumentacja techniczna BOSCH Esi Tronic. Trzecie źródło to dokumentacja techniczna BMW gdzie jest wyraźnie napisane o przeprowadzeniu adaptacji po wymianie przepływomierza.
Przeprowadzałem osobiście taką adaptację w E61 525d ale na sprzęcie KTS570. Tam się to robi inaczej. W inpie tego nie dało się zrobić a ja nie miałem wtedy ISTA.
Ten człowiek coś wie z linku i sam się przyznał że ma te informacje z forum. Ja mam informacje z dokumentacji BMW i BOSCH. Jestem w stanie zrobić adaptację przepływomierza i ograniczyć działanie egr. Mam czym i wiem jak. Dzisiaj to przetestowałem na M47. Tam też jest taki przepływomierz.
-
To zwracam honor.
Widze,że znasz się na rzeczy.
Z chęcią bym się z Tobą spotkał i oddał autko w Twoje ręce celem wykonania adaptacji,ograniczenia działania egr oraz sprawdzenie innych parametrów.
Malbork-Puławy daleka droga niestety.
Może bedziesz w niedługim czasie gdzieś bliżej?
-
Kolega ma racje , ja zapomniałem że miałem wymieniony przepływomierz i przeprowadzaną adaptacje i to może dlatego u mnie nic się nie dzieje po odłączenie podciśnienia od EGR. Ale to wszystko skomplikowane :-)
-
Przed wymianą przepływki tez zdejmowałem wezyk egr i check mnie o tym powiadomił.
Kolega wroci z Holandii to sie zajmie adaptacja przepływki i ograniczy do minimum spaliny z egr.
-
Autko dopieszczone.
Tzn. uszczelniony dolot,wymienione przetworniki,wężyki,nowa przepływka,ograniczony egr za pomoca disa.
Autko juz nie kopci nadmiernie.
-