-
To jest niby komfortowy kierunkowskaz.. Wygląda to fajnie jak się jedzie po autobahnie. Ale jak chcesz mignąć prawo-lewo-prawo w podziękowaniu, to już dzieją się cuda.
Zastanawiałem się też nad tym wynalazkiem. Są gotowe moduły na ballergo. Nawet zintegrowane z tzw. doświetlaniem zakrętów (łagodnie rozświetlanie się odpowiedniego przeciwmgielnego po włączeniu danego kierunku). Tylko jest z tym problem, że jak zmieniasz pas jadąc 120km/h to też się rozświetla. Trzebaby mu jakoś wskazać, że np. do prędkości 30km/h ma a powyżej już nie.
O przydatności takiego wynalazku każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
-
oj tam E38 zrobili z myślą że i tak cały czas będzie jeździła jednym pasem czyli lewym i po autostradach więc nie potrzeba jej takich innowacji jak w oplach:P
-
To nie jest zaden wynalazek tylko stala opcja w nowszych pojazdach.
Wynalazkiem to jest moim zdaniem "podziekowanie" kierunkami, totalna bzdura ktora zagraza bezpieczenstwu w ruchu drogowym ;D
-
ee tam, wg mnie to czysta uprzejmość np. wobec kierowcy, który mignął prawym kierunkiem, że droga wolna do wyprzedzania.
Podziękowanie awaryjnymi to jest wg mnie niebezpieczny numer.
-
Ja bym pomyślał nad wpięciem się w zasilanie PDC które wyłącza się powyżej 20km/h wtedy będziesz miał co chcesz tylko do 20km/h
-
prawie dobrze, ale jak stoisz na światłach to PDC jest wyłączone. Inaczej miałbyś buczenie z przodu i z tyłu.
PDC włącza się jednokrotnie jak załaczasz D lub R i wtedy monitoruje do 20km/h. No chyba, ze wciśniesz sobie na panelu.
Info o prędkości trzebaby pobrać z czujnika na dyfrze (najprościej) i odpowiednio przetworzyć układem częstotliwość/napięcie, którym później można ograniczać układ doświetlania; lub trudniej - odczytać info o prędkości auta z szyny zegarów metodą nie-mam-pojęcia-jak-to-zrobić.
-
Tu jest urządzenie do każdego auta z takim działanie kierunków
http://www.cubeelectronics.com/komfort.php