-
Czyli wychodzi na to, ze jednak mozna xD sam nie slyszalem, zeby komukolwiek sprezarka padla, ale wiele osob o tym pisze. To jak nie znajdzie sie zaden zaklad co robi R12, kupie koncowke i nabije R134 ;) jak padnie sprezara to kupie sprezare pod R134 i juz.
-
nic niepadnie, tz niepowinno, najwyzej czynnik bedzie duzo szybciej "uciekal" z ukladu
-
Czemu niby by miał szybciej uciekać.
BMW ma takie same elementy w r12 jak w r134a.
To tylko teoria przekazywana na szkoleniach. Mi też mówili o tym że szybciej będzie uciekało. Nawet bardzo szybko. A jak porównałem instalację od obu gazów to zupełnie niczym się nie różnią. Oringi są takie same. Rurki z tego samego materiału.
Wszystko wizualnie jest takie same. Różnica polega na innych króćcach serwisowych i sprężarce bo mają inne mocowania rurek i samej sprężarki. Cała reszta jest taka sama.
Mam przygotowaną instalację klimy do montażu w swojej i wyciągałem graty z v8 i m30. Porównywałem oba auta a stały obok siebie i mogłem wyciągać co chciałem.
-
A ktos juz kupowal te przejsciowki? Z internetu czy lokalnego sklepu i w jakiej cenie?
-
Jak ktoś ma problem ze starą sprężarką to może kupić jakąś używke z E38 po R134a a następnie przejść się do bmw i kupić specjalną przejściówke kabla żeby kostki pasowały (około32zł)
ot tyle,,,, koszty nie wielkie a problemu nie ma:)
A jak komuś mało to może nawet te rurki aluminiowe kupić z odpowiednimi końcówkami serwisowymi. Ale nie wiem ile kosztowały.)
-
W M30 tego numeru się nie zrobi. Są to zupełnie inne sprężarki. Mają inne mocowania. Inne koło pasowe. Inne wejście rurek.
-
podepnę się pod temat:
który ten zaworek nalezy kupić bo w podanym linku sa dwa part numbery http://bmwfans.info/parts/catalog/82319067396/#set 259 i 260 na końcu
DRUGA RZECZ, po zimie jara mi bezpiecznik po wciśnięciu przycisku klimatyzacji... jakies pomysły? sprzęgło sprężarki? wentylator? od czego zacząć? Czy łożysko sprężarki można zmienić bez rozszczelnienia układu?
-
Musisz kupić dwie przejściówki(zaworki),na LP i HP.
-
aaa no widzisz, dzięki, klima to dla mnie czarna magia...
a wiesz może od czego zacząć z tym bezpiecznikiem?
-
Podaj numer bezpiecznika co go pali to się zobaczy.
Sprzęgło jest ciężko wymienić na samochodzie ale do wykonania.