-
A czym się różnią te aku boscha z oznaczeniami s3, s4, s5?
Edit:
Sam znalazłem. Cytuję ze strony Bosch
"Akumulator Bosch S5
Specjalnie dla samochodów wyższej klasy. Akumulator o zwiększonej pojemności, gwarantujący niezawodny rozruch silników dużej mocy oraz dostarczający optymalnej ilości energii dla pewnego działania licznych funkcji komfortu i bezpieczeństwa w pojeździe.
Akumulator Bosch S4
Pojemne źródło energii gwarantujące niezawodny rozruch silnika. Spełnia rosnące wymagania energetyczne wszystkich klas pojazdów. Dostosowany zarówno do pojazdów europejskich, jak i azjatyckich.
Akumulator Bosch S3
Niezawodna moc rozruchu w korzystnej cenie – akumulator dla samochodów klasy kompakt oraz pojazdów z niewielką liczbą elektrycznych funkcji zwiększających komfort i bezpieczeństwo jazdy."
-
Seria S5 to seria akumulatorów wapniowych dających większy prąd rozruchowy.
Muszą mieć one dobre ładowanie. Jak nie mają to się szybko uszkadzają.
S3 i s4 to zwykłe akumulatory różniące się prądem rozruchowym. S4 ma większy prąd.
Na twoim miejscu wziął bym S4. Są to dobre akumulatory i jeszcze w cenie przystępnej.
Trudniej je uszkodzić.
Od kagera, eurostara i innych takich mniej firmowych trzymał bym się z dala. Jest duży problem z uznaniem reklamacji.
Gwarancja niby jest ale to zależy od sklepu jak się do niej ustosunkują.
Centra futura to odpowiedniki boscha ale nie wiem którego dokładnie.
Była wadliwa seria kiedyś które padały jak much. Od tamtej pory montuję bosche i zwrotów nie ma.
-
Ostatecznie zakupiłem 55Ah Centra Standard.