Mam pytanie jak dostaæ siê do tej uszczelki trzeba zdj±æ kolektory ss±ce?
Wersja do druku
Niestety to nie takie proste zdiagnozowac, gdzie jest wyciek. Ogladajac silnik z przodu (od strony wentylatora), widac biale wysuszone krople na obudowie wentylatora chlodnicy, i dookola. Mam silnik 3.0, i w takiej sytuacji powinienem wymienic plastikowy krociec wychodzacy z silnika przy wentylatorze. Jednak jest to rozwiazanie polowiczne prawdopodobnie, poniewaz w ukladzie chlodzenia wrasta cisnienie tak znacznie, ze weze nie sa w stanie urzymac takiego cisnienia. Czym dokladnie to jest spowodowane, nie wiem. Moze dobry mechanik zajmujacy sie BMW bedzie w stanie odpowiedziec? Oczywiscie, moze byc to uszczelka, zatkany korek chlodnicy , termostat. Ale powod pewnie jest inny.... Jestem bardzo ciekaw jaki?
Silniki BMW maja te wade, ze na postoju po wylaczeniu czesto sie nagrzewaja i "gubia " plyn. Doswiadczylem to kilka razy. Ale dlaczego w czasie jazdy wzrasta drastycznie cisnienie??? Uszczelka pod glowica??
Wojtek
Czy jest mo¿liwe ¿e uk³ad jest zapowietrzony i to co dolewam to poprostu powolne uzupe³nianie siê uk³adu bo przy wy¿szych obrotach s³yszê jak chlupie mi w nagrzewnicy a poziom p³ynu jest prawid³owy?
witaj mialem kiedys u siebie proble, i za cholere nie moglem ustalic skad ucieka i plyn.swego czasu postanowilem wymienic klapke tylna kolektora ssacego.po zdjeciu kolektora,pod nim jest taka duza gabka,zdjalem ja i pod ta gabka jest oslona ukladu chlodzenia-wyglada to jak takie male korytko jest to chyba na 14 srub zamocowane,nie pamietam dokladnie,dmuchnalem bardzo mocno w chlodnice i wlasnie przez to korytko uciekal mi plyn,jesli nie masz innej opcji sprawdz to,ja odpowietrzalem swoja przez tzry dni wlalem tam ok 20l.plynu i ciagle bylo malo,wycieku jakotakiego ciezko dojrzec,az wreszcie wyszlo co jest co.I JESZCZE JEDNA SPRAWA,JESLI UKLAD CHLODZENIA JEST NIESZCELNY,SZUKAC NIESZCZELNOSCI-NIE DOLEWAC USZCZELNIAJCYCH GOWIEN,BO TYLKO ROZPIERDALA NAGRZEWNICE,panowie bmw 7 to naprawde fajne autko tylko trzeba mu poswiecic troche czasu i niestey pieniazkow,ale odwdziezy sie z pewnoscia,dziekuje...
A ja te¿ dodam pare s³ów. Mia³em taki sam obiaw z nieco wiêkszym ubytkiem. Okaza³o siê ¿e miêdzy ¶cian± grodziow± a silnikiem jeden z wêzy (s± tem 3) puszcza³ na samy kruæcu, lekko pod up³ywem czasu sobie pêk³ pod opask± i tak siê s±czy³o. Warto sprawdziæ, ¿aden k³opot a wykluczy. pozdrawiam
Oby rowiazanie bylo takie proste, jak nieszczelne weze z powodu swojego wieku. Slyszalem o tych nieszczelnosciach, i sugerowano mi, zebym wymienil wszystkie gumy. Nie sprawdzalem, ile kosztuja ....
W sumie robiac kolo 20 tys. km wlalem 40 litrow plynu, i to dobrego, choc kupionego tez w dobrej cenie. Ale wciaz jestem ciekaw, dlaczego przy wiekszych predkosciach, tak kolo 160 - 230 km/h tak mocno wzrasta cisnienie? Ciekawe, jakie powinno byc np. przy 4000 obrotow? To wartosc, gdzie silnik z reguly ma najwiecej Nm (benzyna)? A moze ktos wie? Jak uda sie rozwiazac ten problem, duzo wlascicieli BMW, nie tylko 7, bedzie mocno wdziecznych.....
Pozdrowienia dla wszystkich....
Je¶li wyciek pojawia siê na ³±czeniu silnika ze skrzyni±, to bardzo prawdopodobne jest, ¿e cieknie uszczelka pokrywy miêdzy g³owicami. W silnikach M62TU jest ona grubo¶ci spaghetti i lubi powolutku puszczaæ.
Zajrzyj tu - widaæ jak cienka jest ta uszczelka:
http://www.e38.org/intake/bmw740_intake.html
BMW zaleca wymieniæ ca³± pokryw± za ponad 200 z³. Wytrzymuje ona 200k km, je¶li dobrze za³o¿yæ. Je¶li nie, to kupujesz uszczelkê od M62 przedlifta (szerok±) i dajesz swoj± pokrywê do planowania.
Ja równie¿ zastanawiam siê nad ubytkami p³ynu ch³odniczego u mnie. Ucieka mi jakie¶ 400ml miesiêcznie (3000km). Niby takie ma³o upierdliwe, ale tzeba dolewaæ. Ogl±da³em wszystko i nigdzie nie widzê ani nie czujê zapachu paruj±cego p³ynu. Te¿ delikatnie siê poci na styku skrzyni z silnikiem, ale nie mam pojêcia czy z olejem mo¿e byæ p³yn.
Wpad³em na taki pomys³, ¿eby kupiæ barwnik UV i dolaæ do ch³odziwa. My¶lê, ¿e mo¿naby wtedy wy¶ledziæ gdzie cieknie. Co Wy na to?
... no i podoba mi siê teoria z tym korkiem - na to nie wpad³em. Muszê sprawdziæ.