-
ups00 dowiedziałeś się ile powinno wynosić ciśnienie oleju w tym motorze??? tez mnie to dręczy a informacja by się przydała na forum ... pisałeś ze pompa była zmieniana.. a zmieniana na nowa czy używkę? o ringi na uszczelnieniu mam nadzieje ze daliście nowe...
-
pompa była używana ale sprawna oringi nowe a ciśnienie jak sie nie mylę to 1,5 bar na gorącym silniku powinno być
-
witam cię kolego mam podobny problem w mojej e38 gdy zapale rano to pracuje idealnie,gdy osiągnie temperaturę(wskazówka w pionie)to zaczyna się problem-chodzi jak diesel-klepie.W poniedziałek mają mi sciągać głowice itd.
co było u was bo problem napewno mamy podobny...
widzę po postach że skończyło się remontem silnika...?
proszę o odp. nie chcę narażać na zbędne koszta-może to faktycznie pompa?
pozdrawiam
ps.przepraszam mam m62 z 1998roku 4.4
-
możliwe że wina leży po stronie pompy oleju... Jeżeli chodzi jak diesel to może poprostu walą zawory, które z kolei będą walić jeżeli ciśnienie oleju jest zbyt niskie. Niskie ciśnienie oleju może być spowodowane albo zwaloną pompą, albo jej nieszczelnością wynikającą ze zużycia się uszczelnień. Możliwe też że pompa zwyczajnie się poluzowała, tzn śruby od pompy są poluzowane, co skutkować będzie brakiem szczelności, czyli brakiem ciśnienia. Oczywiście może to być coś innego, ale koszt zwalenia miski olejowej i zdiagnozowania pompy jest niewspółmiernie niższy niż remont silnika. Pozdrawiam
-
Hmm...ciekawa sprawa z tym silnikiem...obawiam sie,że takie ciągłe odpalanie i słuchanie jak ten silnik pracuje może spowodować uszkodzenie innych podzespołów...np. panewek,które...być może...są jeszcze w dobrym stanie...jak narazie.
-
Po co od razu głowicę, zacznij od pompy. Góra zaczyna grać, bo najzwyczajniej w świecie jest za małe ciśnienie po nagrzaniu i nie smaruje szklanek. Może to wina oleju, ale bardziej podejrzewam pompę. Może wystarczy ją podkręcić, żeby zwiększć ciśnienie. Spróbuj ją jak jest ciepła, przy gazować nawet na 5 tyś. (nie bój się, jednorazowa akcja jest nic nie zrobi) i jeżeli będzie ciszej na to na 100 % wina leży w pompie. Pzdr
-
tak jak piszesz kolego jak dodam gazu na postoju naewt nie do 5 tyś/obr to pracuje super.
czyli zwalić miskę i co dalej?
olej dzisiaj zmieniony...
bo prędzej miałem same e46 2.8 m50
ps.dzisiaj odebrałem auto i mechanik powiedział że problem może tkwić w cisnieniu oleju,prędzej twierdził że to którys hydrobolec-teraz go wyklucza.Sprawdzał również rozrząd itd. niby jest ok.
Panowie podpowiedzcie jak zwalić miche i co dalej z tą pompą?
(jestem mechanikiem z zawodu) ale nigdy nie grzebałem w v8 i nie chce go do końca zabić...
dzięki
-
Nie wydaje mi się żeby to był dobry pomysł z tym przegazowaniem. Jeżeli po nagrzaniu nie ma ciśnienia oleju to jest to bardzo kiepski pomysł, ale to tylko moja opinia. Proponuje zdjąć miskę i sprawdzić pompę. ewentualnie, jeżeli się da ( nie wiem czy się da bo nigdy tego nie robiłem) sprawdzić ciśnienie na pompie, zarówno na gorącym, jak i zimnym. To że na zimnym pracuje dobrze, może wynikać z większej gęstości oleju w silniku, któremu nie robi różnicy nieszczelność pompy, co innego gdy olej jest gorący i dużo rzadszy. Takie jest moje zdanie i od tego bym zaczął.
pompa oleju jest przykręcana na 3 śruby. sprawdź je. czy nie są poluzowane. Tak czy inaczej, jak już będziesz je ruszał to dla świętego spokoju powinieneś je wykręcić i wkręcić z użyciem loctite lub innego kleju do gwintów. powinieneś również sprawdzić śruby które skręcają pompę do kupy.
-
Nie wiem czy się rozumiemy-jak na postoju dodam gazu tak do 3-4tyś.obr to silnik tylko szumi,a gdy puszcze gaz i spadają obroty to znowu klepie :(
(chyba dobrze to tłumaczę...)
czyli spuszczam olej i odkręcam miskę(miska zejdzie bez żadnrgo unoszenia silnika tak?)
potem zwalam miskę i sprawdzam śruby pompy-odkręcić je? i z powrotem zakręcić na klej do gwintów?
zapewne jest tam jakieś sitko-zapewne będzie syf na nim...
dzięki za wyrozumiałość :)
będę pisał co i jak
-
sciagasz tylko małą miskę tą z przodu samochodu i masz dojście do pompy oleju
ps. mi zawsze tłumaczyli że minerał po nagrzaniu robi się RZadki a syntetyki są gestSZe jak jestem w błedzie to poproszę o sproStowanie pzdr