Jak to miałoby wyglądać? Używany wał + nowe (albo inne używane) panewki? Chyba nie tędy droga. Słuszna i jedyna to szlif i nowe panewki.
Wersja do druku
Reszta panewek nie ma prawa żyć jeśli te wyglądają tak jak na zdjęciach, to samo sworznie i reszta.
prawda jest taka ze lepszy wal szlifowany w fabryce a nie jak to szlifierze w polsce robią
jak wal trzyma sie wymiaru to dlaczego nie mozna uzywanego.
jak sie zajmujesz mechaniką to wiesz o co chodzi a jesli nie to nie bierz wiedzy tylko z netu.
jak sie robi silnik to trzeba mierzyć, podstawa
widziales kiedys nowy wal bmw?
Widzisz kolego, nie biorę wiedzy z netu, a przynajmniej jeśli chodzi o mechanikę samochodową. Być może masz rację, że polscy szlifierze nie dorastają rzemieślnikom BMW, ale czy 17-letni wał będzie lepszy od nowo-szlifowanego?
Na pewno masz rację, że trzeba mierzyć, ale w tym przypadku chyba po to, czy da radę na trzeci szlif, sądząc po zdjęciach.
P.S. Jak sobie wyobrażasz pasowanie używanego wału z nowymi panewkami? Nie ma siły żeby wymiar się zgodził.
bez przesady waly czesto sa dobre to nie fiat, wal to nie cylinder, ale nie chce mi sie tego kontynuować.
ogolnie jest tak ze zakladajacy post ma problem i niech sobie pomierzy i zobaczy czy ten czy inny wal.albo komus zleci.
No w sobote wyrzuciłem silnik ze skrzynią i teraz składam komplet do zamontowania niestety wczoraj okazało się że tarcza sprzgła jest na wykończeniu więc jutro dalszy ciąg prac. Silnik dostałem w BARDZO promocyjnej cenie do tego wcześniej śmigał na automatycznej skrzyni i wygląda na to że będzie się dobrze spisywał :) zobaczymy po pierwszym odpaleniu za pare dni :) Dzięki panowie za wszelka pomoc ;)
Witam panowie jako że nie chce zakłądać nowego postu to napisze moje zapytanie tutaj. Potrzebował bym dokłądnych wymiarów okłądziny tarczy sprzęgłowej do mojego silnika tj. m30b30 oczywiście koło dwumasowe. Właśnie chciał bym zamówić okładziny firmy LUK lecz potrzebuje do tego dokładnych rozmiarów okłądziny której potrzebuje a wiem tylko że średnica jej wynosi 240mm ;) Z góry dzięki pozdrawiam :)
Tarcza sprzęgła - wg sachs nr 1864 098 132
Profil piasty: 23x29-10N
Il. zębów: 10
Parametr: 240D
śr.: 240
od roku prod.: 1987.09
Witam :) chciałem wszystkim podziękować za pomoc :) Naprawa buni zakończona jak widać BMW wcale nie jest drogie w utrzymaniu:
Wstawiony drugi silnik za 200zł
Tarcza sprzęgłowa wyniosła mnie 70 zł :) Zakupione okładziny firmy LUK z przesyłką wyszły mnie 50zł i przenitowanie za flaszke ;)
No i pare ładnych dni roboty ale bunia śmiga jak nówka
Jeszcze raz wszystkim którzy pomogli wielkie dzięki i temat uważam za zamknięty ;)
Pozdrawiam