-
Witam. Dziś byłem na warsztacie gdzie naprawiają automaty, ale gość rządził się swoimi prawami, że tak powiem i nie dał sobie nic powiedzieć...
Więc tak:
Samochód i skrzynia była już rozgrzana (jednak tego świstu przy dobrym rozgrzaniu prawie całkowicie nie słychać)
Odpalił samochód
Dał na pozycję N
Podniósł samochód
Odkręcił delikatnie od spodu duży imbus
Trochę oleju wyciekło
I w ten właśnie sposób stwierdził, że stan jest OK.
Dziwny gość! Po to wszystko całkowicie inaczej niż wszędzie piszą! Chyba naprawiał automaty tylko w cinquecento xD
-
Bo tak właśnie się sprawdza stan. Jeśli już nie cieknie na włączonym silniku to jest stan max.
-
Choć z tego co mi wiadomo stan powinien być sprawdzany na pracującym silniku i na pozycji "D"... Choć mogę się mylić - nie jestem specjalistą w tej dziedzinie...
-
Dokładnie tak samo mi się wydaje...
Odpalony silnik OK, skrzynia na D, i skrzynia raczej chłodna niż gorąca ponieważ przy gorącej olej jest bardziej rozrzedzony, więc też jego objętość jest większa...
Ale też tego na 100% nie wiem, więc dlatego piszę na forum! :) Wiem tylko, że zazwyczaj piszą tak na forach, i jak kiedyś dolewali mi olej w E32 750 w Katowicach w M-AUTO to musiałem je zostawić na noc żeby mogli rano na zimnym (ale oczywiście chodzącym silniku i skrzyni) sprawdzić stan i dolać brakujący olej.
-
Po pierwsze to ważna jest temperatura oleju w samej skrzyni, a nie temperatura silnika. Jedno z drugim nie jest za bardzo powiązane(silnik może mieć już temperaturę roboczą, a olej w skrzyni dopiero 35*C).
DIS podaje, że silnik ma być odpalony, skrzynia na P. Nie pamiętam przedziału temperatur oleju w skrzyni(bodajże 35-50*C).
-
Witam. I byłem w M-AUTO w Katowicach, z tym, że samochód tam nie stał na noc a tylko kilka godzin i nie do końca usłyszeli ten dźwięk... W każdym bądź razie uzupełnili 0,5l oleju, dziś rano odpalam i to samo... :/
Poza tym nawet już przy rozgrzanym silniku jakby przy większym wysiłku skrzyni (przyspieszanie), słychać to tak delikatnie przez chwile po zmianie biegu.
Stwierdzili, że być może to pompa w samej skrzyni, ale niestety tak naprawdę nie słyszeli tego dźwięku... :/
-
ale skoro dobrze zmienia biegi to coś innego ? Właśnie jakaś pompa....